Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Amis pest auteurs kinderboek

Waar Martin Amis spreekt, daar ontstaat een rel. Zo ook weer na een opmerking van Amis over kinderboeken, in een BBC-interview: de auteur vergeleek daarin het schrijven van kinderboeken met hersenletsel.

‘Denkt u dat u ooit een kinderboek zult schrijven?’ Deze vraag kreeg de Britse auteur Martin Amis afgelopen week voorgelegd in het nieuwe boekenprogramma van de BBC, Faulks on Fiction. „Alleen als ik hersenletsel had dan zou ik een kinderboek schrijven”, waaraan hij als verklaring toevoegde: „Ik zou nooit over iemand kunnen schrijven die me dwingt een knieval te maken wat mijn manier van schrijven betreft.”

De reacties bleven uiteraard niet uit. Arrogant en beledigend tegenover kinderboekenschrijvers, stelde de Britse kinderboekenschrijver Lucy Coats. Een andere kinderboekenschrijfster vroeg zich af waarom als een schoenmaker die kinderschoenen maakt niet minder is dan een schoenmaker die schoenen voor volwassenen maakt dat wel zou gelden voor schrijvers.

De Britse krant The Guardian vroeg verschillende auteurs naar hun reactie op de uitspraak van Amis, en allemaal benadrukten zij dat je niet door de knieën hoeft wanneer je voor kinderen schrijft. Zo zei de schrijver John Dougherty: „Maak je niet druk, Martin, we kunnen niet allemaal fantasierijk en veelzijdig zijn.” (NRC)