Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Aftrap ov-stakingen vandaag in Amsterdam

Reizigers in Amsterdam die gebruikmaken van het lokale openbaar vervoer moeten vandaag rekening houden met uitval van trams, metro’s en bussen. Uit protest tegen plannen van het kabinet voeren de gemeentelijke ov-bedrijven vandaag, morgen (in Den Haag) en woensdag (in Rotterdam) actie.

De stakers willen volgens de vakbond AbvaKabo FNV laten zien hoe het openbaar vervoer er in deze drie steden eruit zal zien als het kabinet zijn plannen doorzet. Het Amsterdamse GVB zegt dat het door de bezuinigingen straks 30 tot 40 procent minder openbaar vervoer kan leveren. Politiek redacteur Oscar Vermeer over de motieven van de ov-bedrijven:

“Het kabinet denkt dat de steden de bezuiniging kunnen terugverdienen door het vervoer openbaar aan te besteden. Maar de vervoersbedrijven vinden dat onrealistisch omdat ze de afgelopen jaren al veel efficiënter zijn gaan werken. De verkeerswethouders van de drie steden, allemaal VVD’ers, zijn het daarmee eens. Zij vrezen dat de bezuinigingen leiden tot het schrappen van lijnen, lagere frequenties en hogere tarieven. De steden krijgen ook nog te maken met een bezuiniging van 200 miljoen op het openbaar vervoer in heel Nederland, waarvan een nog onbekend deel hen treft.”

Vandaag liggen in ieder geval tramlijnen 14 en 25 in Amsterdam eruit, net als de buslijnen 38, 46, 60, 62, 63, 95, 136, 230, 231, 232, 233, 237, 238, 239, 240, 245, 247, 249, en 268.

Vanochtend om negen uur begint voor het Centraal Station in Amsterdam een manifestatie. Onder anderen Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) hebben aangekondigd daar bij te zullen zijn.