Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Wüst pakt wereldkampioenschap allround

Ireen Wust, from the Netherlands, skates to victory during the 1,500 meters at the women's all-around speedskating championships Sunday, Feb. 13, 2011, in Calgary, Alberta. (AP Photo/The Canadian Press, Jeff McIntosh)
Ireen Wust, from the Netherlands, skates to victory during the 1,500 meters at the women's all-around speedskating championships Sunday, Feb. 13, 2011, in Calgary, Alberta. (AP Photo/The Canadian Press, Jeff McIntosh) Ireen Wüst, op weg naar het wereldkampioenschap. Foto AP / The Canadian Press / Jeff McIntosh

Ireen Wüst is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen allround geworden. De Brabantse werd op de 5000 meter niet bedreigd.

Directe tegenstander en titelverdedigster Martina Sablikova ging na 3300 meter onderuit. Ondanks de val eindigde de Tsjechische toch op het podium. Zij won achter Christine Nesbitt brons.

De zege op de 5000 meter was voor de Duitse Stefanie Beckert in 6.49,51. Wüst werd met een persoonlijk record van 6.55,85 tweede. Derde werd de Japanse Masako Hozumi die al in de eerste rit op de slotafstand haar 6.56,35 klokte.

Wüst viert haar zege op het WK allround na de 5000 meter. Foto Reuters / Todd KorolWüst viert haar zege op het WK allround na de 5000 meter. Foto Reuters / Todd Korol

Ook zonder val van Sablikova was Wüst met de wereldtitel aan de haal gegaan. De kampioene van 2007 bleef namelijk bij de titelhoudster in de buurt, terwijl de Tsjechische ruim vijftien tellen goed moest maken.

Marrit Leenstra mocht na de van van Sablikova plots nog aan het podium denken. De 7.06,74 van de Friezin was niet genoeg om zich Nesbitt (7.09,06) in het klassement van het lijf te houden. Omdat Sablikova zich snel herstelde en na 7.00,04 minuten over de streep kwam, werd Leenstra toch vierde.

Jorien Voorhuis werd in 6.59,23 vijfde op de 5000 meter en eindigde in het klassement als zesde. Diane Valkenburg kwam in 7.04,10 over de finish op de slotafstand. Zij sloot het toernooi af als achtste.