Simonis: zorgvuldig gehandeld bij benoeming pedopriester

Kardinaal Ad Simonis vorig jaar in Lisse, waar hij opgroeide, bij de opening van een expositie over hem. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Kardinaal Ad Simonis vindt dat hij ‘naar de maatstaven van toen’ zorgvuldig heeft gehandeld met de benoeming van een veroordelde pedofiele priester in 1991.

Simonis reageert vanavond in KRO Brandpunt op een publicatie in NRC Handelsblad, de Wereldomroep en Nieuwsuur, waaruit blijkt dat Simonis in de periode dat hij aartsbisschop van Utrecht was een pedofiel heeft beschermd en hem aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort hielp. Daar misbruikte de priester opnieuw kinderen.

De kardinaal zegt zich ‘hoogst ongelukkig’ en ‘ellendig’ over de kwestie te voelen. Hij geeft toe dat hij argwandender had moeten zijn. Simonis had een onderzoek bij een psychiater geëist alvorens de geestelijke te benoemen, maar die stelde vast dat er geen kans op herhaling was. Ook de priester verzekerde Simonis dat hij niet opnieuw de fout in zou gaan.

Simonis zegt ‘diep beschaamd’ te zijn in zijn vertrouwen in de psychiater en de priester. Over het voornemen van misbruikslachtoffers om hem aan te klagen zegt Simonis dat hij niet begrijpt hoe ze daartoe kunnen komen.

Brandpunt wordt om 22:15 uur uitgezonden op Nederland 2.

Lees hier de reactie van Simonis op vragen van NRC Handelsblad, de Wereldomroep en Nieuwsuur.