Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politie slaat in op anti-regeringdemonstranten Jemen

Botsingen tussen politie, pro- en anti-regeringdemonstranten gisteren in Sanaa. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Bij demonstraties in Jemen is vandaag opnieuw geweld uitgebroken. Enkele duizenden betogers, waaronder veel studenten, botsten met de politie terwijl ze het aftreden van presidnet Ali Abdullah Saleh eisten.

Gisteren raakten anti-regeringdemonstranten slaags met Saleh-gezinden die knuppels en messen meebrachten. De betogers probeerden vandaag het centrale plein in de hoofdstad Sanaa en het presidentieel paleis te bereiken. Ze werden echter teruggedrongen door agenten die knuppels hanteerden. Volgens persbureau AP meldden ooggetuigen 23 arrestaties en enkele gewonden. Oppositiepartijen in Jemen gaan akkoord met gesprekken met president Saleh, die Egyptische taferelen ten zeerste hoopt te vermijden.

Vanuit Algerije zijn vandaag nog geen berichten gekomen van nieuwe opstanden. Gisteren werden honderden betogers in Algiers gearresteerd bij protesten tegen de politiestaat en president Abdelaziz Bouteflika.

Analyse van wat er in Jemen en Algerije gebeurt: kunnen we een nieuw ‘Egypte’ verwachten?