Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

‘Meer trainers naar Afghanistan of anders geen overdracht’

Een Afghaanse politieagent in training tijdens een patrouille in Heldman, Afghanistan. Foto AFP / Dmitry Kostyukov

Ondanks de steun van verschillende landen komt de NAVO in Afghanistan nog altijd 740 trainers tekort. Het tekort bedreigt de beoogde machtsoverdracht aan de Afghanen in 2014. Dat zegt de Amerikaanse bevelhebber van de NAVO-trainingsmissie, generaal William Caldwell, vandaag. De trainers zijn nodig om Afghaanse militairen en agenten op te leiden.

‘Geen trainers, geen overdracht’
De generaal wijst erop dat dit jaar vijf grote politietrainingscentra worden geopend. “Daarom hebben we nog eens 290 politietrainers nodig.”

Caldwell: “De secretaris-generaal van de NAVO heeft gezegd: ‘geen trainers, geen overdracht’. Hij heeft helemaal gelijk. Als er niet genoeg trainers zijn, kunnen we niet voor de voorwaarden zorgen die nodig zijn voor een overdracht in 2014.”

Nog steeds corruptie en analfabetisme
De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat de politie en het leger in zijn land vanaf 2014 zelf in staat zijn het land te verdedigen en te beveiligen. Die deadline wordt alleen gehaald als meer NAVO-leden en andere naties trainers leveren. In totaal steunen nu 32 landen de trainingsmissie.

Behalve het tekort aan instructeurs kampt de trainingsmissie voor bijna 300.000 agenten en militairen met andere ‘uitdagingen’. Corruptie en analfabetisme binnen de korpsen spelen nog steeds een rol.