Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Leger ontbindt parlement en schort grondwet op - Egypte ‘economisch stabiel’

Ahmed Shafiq werd kort na het uitbreken van de demonstraties door Mubarak aangesteld als premier. Foto AP / Victoria Hazou

De Opperste Militaire Raad in Egypte heeft vanmiddag na beraad verklaard de grondwet zoals deze nu is op te schorten. Ook het parlement wordt ontbonden. Er komt een commissie die een nieuwe grondwet schrijft en het land leidt tot er over maximaal zes maanden verkiezingen plaatsvinden.

De Raad, die de macht kreeg nadat Hosni Mubarak vrijdag aftrad, komt hiermee tegemoet aan de eisen van de demonstranten. Eerder vanmiddag verklaarde premier Ahmed Shafiq al dat de economische toestand waarin Egypte verkeert “stabiel” en “solide” is. Op een persconferentie zei hij dat er genoeg reserves zijn voor de komende periode. “Onze situatie is rustgevend. Zeer rustgevend.”

Shafiq sprak nadat het kabinet voor het eerst samenkwam sinds het aftreden van Mubarak. Hij gaf de toehoorders wel mee dat als de instabiliteit in de samenleving aanhoudt, er zich “bepaalde obstakels” kunnen opwerpen die het opkrabbelen van het land kunnen vertragen. Daarbij gaf hij geen verdere uitleg.

De prioriteit van het huidige demissionaire kabinet ligt volgens de premier bij veiligheid. “Onze grootste taak is het terugbrengen van de veiligheid voor de Egyptenaren. Ik garandeer dat dit kabinet de rechten teruggeeft aan het volk en de corruptie bestrijdt.”

Oppositiefiguur en voormalig presidentskandidaat (hij werd in 2005 drie maanden voor de verkiezingen opgepakt en in de gevangenis gezet) Ayman Nour onthaalde de verklaring van het leger als ‘een overwinning voor de revolutie’.