Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Zonneschijn, mooie kleuren, uitzicht

‘Wat is jullie plekje?’, vraagt puberzoon. We hebben vorige week aan tafel allerlei romantische plekjes genoemd, enthousiast geworden van de oproep in NRC Weekblad. We lachen bij de gedachte dat je niet ieder romantisch plekje uit onze herinnering een écht romantische plek kunt noemen. Maar tegelijk kennen we honderd van die plekjes – wel meer!

Veel romantische plekjes bevinden zich in het buitenland: op een tropisch strand, op een hoge besneeuwde bergtop, op een symbolisch hoogtepunt in een wereldstad. Maar nog meer bevinden ze zich in Nederland, in Wageningen vooral. Het zijn héél romantische plekjes, ook al klinkt dat misschien niet zo. Voor zulke plekjes hoef je niet ver weg of iets bijzonders uit te halen. Het zijn onze meest romantische plekjes, ook na ruim 25 jaar.

De universiteitsstad Wageningen schiet ons meteen in gedachten omdat we daar verliefd werden op elkaar. Waarom een rommelige keuken in een studentenhuis een romantisch plekje kan zijn? Het gevoel! Hoe een drukke collegezaal een heel romantisch plekje kan zijn? Hevige verliefdheid! Hoe een fietstocht door de uiterwaarden langs de Rijn de romantiek kan aanwakkeren? Even samen, in de prachtige natuur. Even uitwaaien, met een heerlijk uitzicht over het water en het groen. Met liefdesverklaringen en andere heel romantische uitingen. Na het plukken van een koekoeksbloem ging hij op zijn knieën en vroeg mij ten huwelijk.

We concluderen: een romantisch plekje heeft typische kenmerken – natuur, zonneschijn, mooie kleuren, uitzicht. Tegelijk verbaast ons dat: op een romantisch plekje heb je toch alleen maar oog voor elkaar?!