Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

WK allround: Wüst leidt klassement na 3000 meter

Wüst eerder vanavond in actie op de 500 meter. Foto AP.

Ireen Wüst staat na twee afstanden aan de leiding bij het WK allroundschaatsen in Calgary. De Nederlandse schaatsster werd vanavond even voor elf uur tweede op de 3000 meter met een tijd van 3.58,01. De Tsjechische Sablikova won de afstand en noteerde 3.55,55.

Christine Nesbitt, de Canadese die eerder vanavond de sterkste was op de 500 meter, werd achtste op de drie kilometer (4.03,44). Zij verliest daardoor op het nippertje haar leidende positie in het klassement: Wüst heeft na de tweede afstand een voorsprong van 0,29 seconden. Sablikova, ook een kandidate voor de eindoverwinning, staat 1,65 seconden achter Wüst.

Leenstra en Valkenburg vierde en zesde
De Nederlandse schaatssters Marrit Leenstra en Diane Valkenburg staan na de eerste dag op de vierde en de zesde plaats. Leenstra staat 2,37 seconden achter Wüst, Valkenburg ruim vijf (5,07). Morgenavond om half negen gaat het vrouwentoernooi verder met de 1500 meter.

Bekijk hier een samenvatting van de 3000 meter: