Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

WK allround: Davis en Nesbitt winnen 500 meter

Davis was op het WK allroundschaatsen in Calgary met afstand de beste op de 500 meter. Foto Reuters.

Shani Davis en Christine Nesbitt hebben op de eerste dag van de WK allroundschaatsen in Calgary de 500 meter gewonnen. De Amerikaan Davis klokte even voor half tien met 35,08 een zeer rappe tijd. Zijn landgenoot Brian Hansen werd tweede met 35,33. De Nederlanders Jan Blokhuijsen en Koen Verweij werden respectievelijk vierde (35,59) en vijfde (35,64).

De Noor Håvard Bøkko, naast Davis ook een kanshebber voor de titel, stelde op de 500 meter ietwat teleur en werd achtste met een tijd van 35,90. Hij moet nu op de 5000 meter, die vanavond vanaf kwart over elf verreden wordt, al ruim acht seconden goedmaken op Davis. Blokhuijsen en Verweij hebben voor aanvang van de vijf kilometer een achterstand van achtereenvolgens 5,10 en 5,40 seconden.

Christine Nesbitt op weg naar haar overwinning op de 500 meter. Foto Reuters.Christine Nesbitt op weg naar haar overwinning op de 500 meter. Foto Reuters.

Nesbitt neemt direct afstand
Bij de vrouwen won de Canadese Christine Nesbitt zoals verwacht de 500 meter. Nesbitt noteerde een tijd van 37,72 en was daarmee precies een seconde sneller dan de Tsjechische Karolina Erbanova.

De Nederlandse schaatssters Marrit Leenstra en Ireen Wüst reden precies dezelfde tijd (38,53) en werden daarmee gedeeld derde. De Tsjechische Martina Sablikova, met Nesbitt één van de favorieten voor de titel, eindigde op de veertiende plaats met een tijd van 39,49. De 500 meter is echter niet haar specialiteit.

Op de 3000 meter moeten Leenstra en Wüst nu bijna vijf seconden (4,86) goedmaken op Nesbitt. Sablikova heeft een achterstand van meer dan tien seconden (10,62).

De vrouwen beginnen om tien uur aan de tweede afstand van de dag, de 3000 meter. Zoals gezegd rijden de mannen daarna om kwart over elf nog de 5000 meter. De afstanden zijn live te volgen is via de site van de NOS.

Bekijk hier een samenvatting van de 500 meter vrouwen:

Bekijk hier een samenvatting van de 500 meter mannen: