Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Wereld Natuur Fonds: kabinet kan gerust minder doen

Een groot aantal natuurgebieden is zo weinig kenmerkend voor Nederland, dat het Rijk deze niet hoeft aan te kopen en te beheren. Dat vindt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het Rijk kan zich beter beperken tot karakteristieke natuur: het rivierengebied en de delta, de kustgebieden, en de bossen. „Zo kun je met een geringer budget een hoger rendement halen”, zei directeur Johan van de Gronden van het WNF deze week tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het natuurbeleid.

Staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) wil fors bezuinigen op aankoop en beheer van natuur.

In gebieden die niet tot de voor Europa belangrijke natuur horen, moet het kabinet geen natuurdoelen nastreven, vindt het WNF. „Ga er fietsen, toer er met je cabriootje doorheen, maar laat er geen natuurdoelen op los”, aldus directeur Van de Gronden. Dat het Rijk zich terugtrekt, betekent volgens hem niet dat deze gebieden verloren zijn. „Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen zich ervoor zullen inspannen.”

De gemeenten Rotterdam en Den Haag vragen het kabinet door te gaan met de aanleg van natuur bij de steden. Het kabinet wil er juist mee stoppen. Rotterdammers gaan anderhalf jaar eerder dood dan andere Nederlanders en dat komt onder meer door een gebrek aan groen, aldus de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (D66) gisteren in de Tweede Kamer. De Haagse wethouder Sander Dekker (VVD) zei „onaangenaam verrast” te zijn door de bezuiniging. Er is volgens hem in nieuwe wijken weinig groen, omdat daarbuiten natuur zou komen. Nu dit niet doorgaat, daalt het woongenot. „Mensen zitten opgesloten.” Ook dalen de prijzen van huizen, aldus Dekker.