Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Veiling privécollectie levert 110 miljoen op

De triptiek Three Studies for a Portrait of Lucian Freud van Francis Bacon en Portrait de Paul Eluard van Salvador Dalí zijn donderdag voor respectievelijk 27 en 16 miljoen euro verkocht aan anonieme kopers in veilinghuis Sotheby’s in Londen. De twee werken maakten deel uit van de privécollectie van de vorig jaar overleden Zwitserse verzamelaar George Kostalitz. De totale veiling leverde met 110 miljoen euro twee keer meer op dan van tevoren was verwacht. Volgens handelaren was de geveilde collectie van zeer hoge kwaliteit, waardoor het veel potentiële kopers trok. „Kostalitz had een formidabele smaak”, aldus de Londense handelaar Offer Waterman. „En grote werken doen het momenteel goed in de handel.”

Dalí’s 33 centimeter hoge schilderij uit 1929 is het tot nu toe duurst verkochte surrealistische werk op een veiling. De echtgenote van de geportretteerde Eluard, Gala, werd later de vrouw van Dalí en zou nog vaak als diens model fungeren. Tobias Meyer van Sotheby’s verwacht dat de handel in ander werk van Dalí nu alleen maar zal toenemen.

Cheyenne Westphal, specialist moderne kunst van Sotheby’s, zei dat de triptiek van Bacon qua kleuren en dramatische kwaststreek „muurkracht” heeft en „alles in zich herbergt wat men op dit moment in een modern kunstwerk zoekt”.

De Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj betaalde in mei 2008 een recordbedrag van bijna 50 miljoen euro voor een andere triptiek van Bacon. (Reuters, Bloomberg)