Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Vacansoleil zet Ricco op non-actief

De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil heeft de Italiaanse renner Riccardo Ricco met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Dat heeft de ploegleiding gisteren gemeld.

De resultaten van een eigen onderzoek naar bloedtransfusies door Ricco waren daar volgens de ploeg de reden voor. De renner heeft naar het oordeel van Vacansoleil de interne regels overtreden.

Ricco kwam dinsdag in opspraak nadat hij met hoge koorts in een ziekenhuis werd opgenomen en tegenover een arts een bloedtransfusie zou hebben opgebiecht. Omdat de leiding van Vacansoleil geen contact met Ricco kon krijgen, werd een eigen onderzoek ingesteld. „En de bevindingen van het onderzoek zijn van dien aard dat het team overgaat tot onmiddellijke schorsing”, schreef Vacansoleil in een persbulletin.

Vacansoleil overweegt ontslag van Ricco, die van dat voornemen gisteren per brief op de hoogte is gesteld. Maar daarvoor zal de ploeg de juridische weg bewandelen. Met andere woorden: als de bewijzen onomstotelijk zijn, zal Ricco op grond van een clausule in zijn contract worden ontslagen. In het persbericht schrijft Vancansoleil: „Het team kan hier niet op vooruitlopen, maar onderstreept dat het een zero tolerance-beleid ten aanzien van doping kent.”

Woordvoer Frank Kwanten zei tegen het persbureau AP, dat Vacansoleil voorzichtig is, omdat het een bijzonder dopinggeval betreft. „Het gaat niet om een A- en een B-staal met gelijke uitkomst. Dan zou ontslag geen vraag meer zijn. Maar deze kwestie is nieuw voor ons en we moeten eerst uitzoeken hoe we juridisch binnen de regels en de voorwaarden van zijn contract kunnen handelen.”

De 27-jarige Ricco werd drie jaar geleden tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van het eiwithormoon cera. Dat is een verbeterde variant van epo, waarmee extra rode bloedcellen worden aangemaakt om de zuurstofopname te verhogen. Ricco werd dat jaar uit de Tour verwijderd en werd later voor twintig maanden geschorst.

Het hoofd van de Italiaanse wielerbond, Renato Di Rocco, heeft intussen Ricco opgeroepen de sport te verlaten. „Voor zijn eigen bestwil en voor de geloofwaardigheid van de sport.” (Novum/AP)