Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uniseks Mathilde

Ted Noten (54) is een laatbloeier. Hij was achtereenvolgens metselaar, psychiatrisch verpleger en wereldreiziger toen hij op zijn 26ste besloot edelsmeedkunst te gaan studeren. Als sieradenmaker maakte hij naam door zijn dwarsigheid. Verwacht van deze eigen-gereide Limburger geen gouden ringen bezet met robijnen of diamanten. Alleen maar mooi of decoratief is oninteressant, vindt Noten. Hij wil dat zijn sieraden commentaar leveren op de wereld. En van de drager van zijn ontwerpen verlangt hij een tegenprestatie. Bijvoorbeeld dat ze bereid zijn een collier te dragen waarin een echte muis is ingegoten in kristalhelder acryl. Of een broche gezaagd uit de carrosserie van een Mercedes.

De handgemaakte sieraden van Noten kunnen kostbaar zijn. Maar met behulp van 3D-printers presenteert Atelier Ted Noten nu ook betaalbare ringen en hangers van nylon. Zoals de uniseks ring Mathilde (90 euro). Zowel voor vrouwen als macho’s, luidt de aanbeveling op www.atnsupermarket.com.