Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Tortelduif

Tortelduiven
Tortelduiven

Van de ruim driehonderd soorten duiven die de vogelwereld telt, worden er zestien tortel genoemd. In Nederland zijn de zomertortel (Streptopelia turtur) en de Turkse tortel (Streptopelia decaocto) inheemse broedvogels. De lachduif, de gedomesticeerde vorm van de izabeltortel (Streptopelia roseogrisea) uit Noord-Afrika en Arabië, is hier een populaire kooivogel.

Tortelduivenpaartjes staan bekend om hun uitbundige baltsgedrag waarin mensen ‘liefde’ menen te herkennen. Het koerende mannetje paradeert met opgezette krop- en nekveren buigend rond het wijfje waarna het paar bij elkaar de veren van kop en nek poetst.

Dit leidt meestal tot een wel zeer intiem gedrag dat ‘snavelen’ genoemd wordt. Hierbij neemt het mannetje de snavel van het vrouwtje in de zijne, of – en hier spreken duivenkenners elkaar subtiel tegen – steekt het vrouwtje haar snavel in die van het mannetje. Soms boert het mannetje daarbij wat voedsel uit de krop op om haar te voeren, net zoals hij de honger van zijn kroost zou stillen. Even afgezien van het oprispen, is de vergelijking met de menselijke tongzoen snel gemaakt. Uiteindelijk leidt dit alles zowel bij tortelduiven als mensen slechts tot één ding: seks.