Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Tantawi (75) voorlopig nieuwe militaire leider

Mohamed Hussein Tantawi Egypt's Defence Minister Mohamed Hussein Tantawi visits troops within the opposition supporter stronghold in Tahrir Square in Cairo in this February 4, 2011 file photo. Egypt's Defence Minister Mohamed Hussein Tantawi is the head of the Higher Military Council that took control of Egypt after Hosni Mubarak resigned his post as president on Friday. REUTERS/Goran Tomasevic/Files (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY HEADSHOT)
Mohamed Hussein Tantawi Egypt's Defence Minister Mohamed Hussein Tantawi visits troops within the opposition supporter stronghold in Tahrir Square in Cairo in this February 4, 2011 file photo. Egypt's Defence Minister Mohamed Hussein Tantawi is the head of the Higher Military Council that took control of Egypt after Hosni Mubarak resigned his post as president on Friday. REUTERS/Goran Tomasevic/Files (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY HEADSHOT) REUTERS

De voorzitter van de Opperste Militaire Raad die Egypte voorlopig leidt, is een naaste medewerker van ex-president Mubarak, de 75-jarige minister van Defensie Mohamed Hussein Tantawi.

Veldmaarschalk Tantawi was onder Mubarak de op één na hoogste commandant van de strijdkrachten. In 1956 ging hij het leger in; hij maakte drie oorlogen mee, van 1956, 1967 en 1973.

Sinds 1991 maakt hij deel uit van de regering-Mubarak als minister van Defensie en Militaire Productie. In Mubaraks laatste kabinet was hij ook vicepremier.

In een uitgelekte boodschap van de Amerikaanse ambassade in Kairo werd hij in 2008 gekenschetst als „toenemend intolerant jegens intellectuele vrijheid” en „resistent tegen verandering”. Economische en politieke hervorming „beschouwt hij als ondermijning van de macht van de centrale regering”, zo schreef de ambassadeur.

Tantawi zou duidelijk hebben gemaakt dat Defensie niets moet hebben van onafhankelijk denken in haar rangen. Volgens sommige analisten geniet hij beperkte steun in de lagere rangen van het leger.