Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Strijd in Z-Soedan laait op: 105 doden

Bij hevige gevechten tussen het Zuid-Soedanese leger en een opstandige factie onder leiding van een oud-officier zijn de afgelopen paar dagen 105 mensen om het leven gekomen. Dit heeft een legerwoordvoerder gisteren bekendgemaakt.

De gevechten onderstrepen het instabiele karakter van Zuid-Soedan, dat vorige maand in een referendum massaal voor onafhankelijkheid stemde. Volgens plan wordt Zuid-Soedan in juli formeel onafhankelijk. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, verwacht dat zo’n 800.000 mensen uit het noorden naar het zuiden zullen trekken, waardoor de toestand in het arme gebied zonder veel infrastructuur nog nijpender wordt.

De factie, die slaags raakte met het leger, wordt geleid door George Athor, zelf tot begin dit jaar een hoge officier in het Zuid-Soedanese leger. Athor deed in april van dit jaar een mislukte gooi naar het gouverneurschap in de provincie Jonglei, de volkrijkste provincie van Zuid-Soedan. Vervolgens vergaarde hij enkele manschappen om zich heen en begon te vechten.

Bij de gevechten in de plaatsen Dor en Fangak sneuvelden volgens de legerwoordvoerder 42 opstandelingen, 24 politiemensen en militairen, terwijl ook nog eens 39 burgers omkwamen. Tientallen mensen raakten gewond.

Sommige critici in Zuid-Soedan noemen Athor een werktuig in handen van de Soedanese regering in Khartoum. (BBC, AP)