Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Speculeren over nieuwe ECB-baas begint opnieuw

Bondskanselier Merkel zette gisteren Axel Weber aan de kant als centrale bankier. De opvolging van ECB-baas Jean-Claude Trichet ontaardt in chaos.

Mario Draghi, chairman of the Financial Stability Board (FSB), speaks during a news conference at the G-20 Seoul Summit 2010, in Seoul, South Korea, on Friday, Nov. 12, 2010. The Financial Stability Board is set to focus on tougher rules for too-big-to-fail organizations operating in the "shadow-banking sector" to prevent another global economic crisis, Draghi said. Source: Yonhap News via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY.
Mario Draghi, chairman of the Financial Stability Board (FSB), speaks during a news conference at the G-20 Seoul Summit 2010, in Seoul, South Korea, on Friday, Nov. 12, 2010. The Financial Stability Board is set to focus on tougher rules for too-big-to-fail organizations operating in the "shadow-banking sector" to prevent another global economic crisis, Draghi said. Source: Yonhap News via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. Via Bloomberg

Was het interne onvrede over zijn harde lijn binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank? Waren het de geruchten dat hij zou willen overstappen naar Deutsche Bank? Of is er nog wat anders aan de hand?

Hoe het ook zij, Axel Weber, baas van de Bundesbank, is deze week op eigen verzoek afgevallen als kandidaat om in oktober de op een na belangrijkste centrale bank ter wereld, de Europese Centrale Bank, te gaan leiden. Dinsdagavond hakte hij de knoop door, woensdag lekte dat uit, tot verrassing van bondskanselier Merkel.

Zij zag in Weber de ideale man om het tanende vertrouwen van de Duitse bevolking in het europroject nieuw leven in te blazen. De rechtlijnige inflatiebestrijder was de juiste man in de crisis waarin de euro sinds mei 2010 verkeert.

In een gesprek gistermiddag in de kanselarij heeft Merkel Weber gesommeerd uiterlijk 30 april af te treden als centrale bankier, zodat zij snel op zoek kan naar een opvolger. Die is waarschijnlijk snel gevonden, in de persoon van Merkels belangrijkste economisch adviseur, Jens Weidmann.

Merkel zal met het vertrek van Weber ook op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat voor de opvolging van Jean-Claude Trichet. De goede relatie die Merkel met de Franse president Sarkozy heeft opgebouwd, had de benoeming van Weber mogelijk gemaakt. Een nieuwe, zwakkere Duitse kandidaat kan niet vanzelf op nieuwe Franse steun rekenen.

Daarmee wordt de grootste vrees van de rasbureaucraten van de ECB werkelijkheid. In plaats van een ordentelijke opvolging van scheidend president Trichet, dreigt nu een chaotische strijd van ‘second best’-kandidaten.

Binnen de ECB achten medewerkers de kans van de gedoodverfde runner-up Mario Draghi klein. Niet omdat hij onervaren is – hij is voorzitter van het prestigieuze Financial Stability Board – maar omdat de Italiaan afkomstig is uit het epicentrum van de eurocrisis: Zuid-Europa. Daarbij werkte hij ooit bij de voor velen omstreden zakenbank Goldman Sachs.

Daarmee komen ook andere kandidaten weer in beeld. Mocht de voorkeur nog steeds naar een Duitser uitgaan, dan maakt Klaus Regling, die nu het Europese noodfonds leidt, de beste kans. De Fin Erkki Liikanen is de ideale compromiskandidaat. En vlak ook Nout Wellink niet uit. Die wordt internationaal ook als surrogaat-Duitser gezien.