Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Spanje pakt werkloosheid jongeren aan

De Spaanse overheid heeft gisteren plannen bekendgemaakt om de hoge werkloosheid onder jongeren aan te pakken. Zo hoeven bedrijven fors minder sociale premies af te dragen als ze mensen onder de 30 jaar in deeltijddienst nemen. Verder krijgen werkloze bouwvakkers hulp bij herscholing. De overheid investeert 400 miljoen euro in het programma, dat zes maanden duurt en naar schatting 192.000 mensen zal helpen.

Gisteren maakte het Spaans statistisch instituut bekend dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,6 procent was gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal in 2009. Over heel 2010 is de economie met 0,1 procent gekrompen. De Spaanse overheid verwachtte voor het gehele jaar 2010 een krimp van 0,3 procent.

De meevaller komt volgens analisten goed uit gezien de onrust over de Spaanse staatsschuld en de hoge werkloosheid. Die zijn het gevolg van een diepe recessie die al bijna twee jaar duurt. Spaanse banken kampen met de gevolgen van een vastgoedbubbel die door de recessie uiteen is gespat.