Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Sint Valentijn

Sint Valentijn Illustratie Anje Jager
Sint Valentijn Illustratie Anje Jager

Lieve tekening deze week. Het lijkt Jezus wel.

„Uit die clan stamt hij, inderdaad. Hij heet Valentijn.”

Broertje van?

„Bijna goed – ’t is meer een neefje van de heilige Nicolaas.”

Ah, Sint Valentijn dus. Welke hocuspocus heeft hij op zijn naam staan?

„Daarover doen allerlei verhalen de ronde. Onder andere zou hij, tegen de wetten van een Romeinse keizer in, een christenmeisje en een heidense soldaat in de heilige echt hebben verbonden. Sinds het jaar 496 is de 14de februari zijn feestdag. De rest zoek je maar op bij Wikipedia. Het is allemaal niet zo bijster interessant: de bekende heilige sprookjes.”

Waarom zitten we nu danopgescheept met die Valentijn als man van de week?

„Het is niet de geschiedenis maar de sociologie die hem interessant maakt. Het is een uiting van globaliserende cultuur en public religion.”

Zo! Staat dat ook in Wikipedia?

„Nee, dat is wat grote intellectuele denkers ervan maken.”

Wil ik alles van weten. Maar wel snel, ik moet nog Twitteren en m’n Facebook bijwerken.

„Sinds de wilde jaren zestig is de Westerse mens bezig zich los te wurmen uit de traditionele religieuze ketens. Rukt rationalisme op? Welnee! Zogenaamd ontkerkelijkte burgers storten zich nu op commercieel gedreven feesten: Sinterklaas is helemaal terug, Kerst is verworden tot een bacchanaal en ‘feest voor de heb’, in de herfst moeten we opeens allemaal griezelen met Halloween en in het vroege voorjaar is lief zijn voor elkaar opgelegd pandoer.”

Je gaat een beetje snel. Eventerug naar die globaliserende cultuur en public religion graag?

„Conclusie 1: er spoelt steeds meer flauwekul uit de Amerikaanse cultuur over de hele wereld. En 2: Westerse mensen doen steeds minder aan verinnerlijkt geloven maar tegelijk kunnen ze er niet van loskomen. Ze laten zich massaal meesleuren in malle feesten en fratsen.”

Is dat erg?

„Nee, dat is interessant. Het kuddegedrag in de topsport zit in datzelfde register. Dwepen met voetballers en wielrenners is net zulk kinderlijk gedrag als knielen voor de paus. Moderne mensen doen wel cynisch en autonoom, maar ze kunnen niet leven zonder een Gouden Kalf.”

Een kalf? Wat heeft dát er nou weer mee te maken?

(zucht) „Kijk maar op ’t web als je gaat zoeken op ‘Valentijnsdag’.”