Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte: lage opkomst Statenverkiezingen slecht voor VVD

Mark Rutte is bang dat een lage opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart slecht is voor de VVD. Hij denkt dat veel kiezers van zijn partij, die het goed doet in de peilingen, het niet nodig vinden om naar de stembus te gaan. Dat zei de premier vanmiddag tijdens de aftrap van de VVD-verkiezingscampagne in Beesd.

De opkomst bij de Statenverkiezingen is meestal laag: in 2007 kwam nog niet de helft van de kiezers (46,7 procent) naar het stemlokaal. De verkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk voor Rutte, omdat de uitslag bepaalt of zijn kabinet een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, die door de Provinciale Staten wordt gekozen. Op dit moment heeft de door de PVV gedoogde coalitie van VVD en CDA geen meerderheid in de Eerste Kamer, mede omdat de partij van Wilders nog niet in de senaat vertegenwoordigd is.

Rutte: meerderheid Eerste Kamer ‘van belang’
Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn 38 van de 75 zetels nodig. Het CDA en de VVD hebben op dit moment samen 35 zetels in de senaat. Rutte onderstreepte bij de aftrap van de VVD-campagne ook het belang van een senaatsmeerderheid voor zijn kabinet:

“Dit kabinet neemt maatregelen om Nederland sterker, veiliger en financieel gezond te maken. Willen we deze maatregelen daadwerkelijk kunnen uitvoeren, dan is die meerderheid in de Eerste Kamer van belang.”