Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Plaagstoten en stompen

Waar Warder – Middelie. Eigen route, kaartje op www.nrc.nl/aandewandel.

Afstand 15 km.

Een molen, beloofde man. Open weiland met hier en daar zo’n zwaarlijvige boerderij. „En twee door onszelf te trekken trekpontjes”, voegde hij toe.

Ja. Natuurlijk wil ik wandelen van Warder naar Middelie – twee dorpen die samen op een ANWB-bord een voor- en een achternaam zijn. Net als de afslag ‘Hank Dussen’ – voor die route zorgde man vorige maand. Nu verzon hij deze. (Freek de Jonge hanteerde zowel Hank Dussen als Warder Middelie als pseudoniem, onderwees collega Henk van Gelder ons trouwens.)

Daar gaan we: in het land van Warder Middelie, flierefluiter van professie, met wind tegen. Want het stormt. De wind valt aan vanachter de dijk. Hij zweept over het Markermeer. Hij kamt steeds nieuwe scheidingen in het gras en borstelt met grote halen het slootwater. Ik krijg plaagstoten die me bijna van de dijk duwen.

Meeuwen maken kantelend hoogte, eenden stijgen tegen de wind in op, met piepende wiekslag. In veel weilanden staan troepen grauwe ganzen, alle koppen in dezelfde richting, snavels in de wind.

Het is mooi lopen, met van opzij die stompende wind. Stoer. Niet uitputtend. De stormhemel is grijs, zoals zo’n hemel betaamt. Niettemin scheidt hij fel licht af, dat de pannendaken in de verte aanzet als kleine brandjes. Het zicht is onwezenlijk helder, de horizon vol stevige geveltjes.

Achter de dijk passeren we een bezeten draaiende windmolen, waar een hond wil spelen met een zwaan. De zwaan wil niet. We volgen nu een slingerende vaart, de zon beitelt licht tussen de strakke golfjes. Daar is het eerste trekpontje. Samen trekken we aan de kabel. Romantiek zit in een klein hoekje.

Ik zie vijf hazen pret maken in de storm. Met gestrekt zwevende lijven springen ze achter elkaar aan, ze duiken in bogen overelkaar heen.

In Oosthuizen zijn vier meiden in identieke zwarte jacks op zoek naar actie. Er zijn ook jongens, bij de snackbar, maar ze lopen elkaar mis!

De wind trekt aan, het licht schaaft het landschap. Guur is het nu.

Eieren te koop, het geld mag in een asbakje. Doen we, met dank aan de scharrelende kippen.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/aandewandel