Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Palestijnse verkiezingen in september’

Palestijnen in Ramallah zwaaiden vandaag met Egyptische en Palestijnse vlaggen om het aftreden van Mubarak te vieren. Foto AFP.

De Palestijnse Autoriteit wil in september presidents- en parlementsverkiezingen organiseren. Dat zei een politiek assistent van president Abbas laat op de middag op een persconferentie de Westelijke Jordaanoever. Een datum gaf hij nog niet, maar Abbas’ assistent zei dat de verkiezingen op z’n laatst in september georganiseerd moeten worden. Hij riep alle Palestijnse partijen op samen te werken bij het voorbereiden van de verkiezingen.

Hamas, de belangrijkste rivaal van Abbas’ partij Fatah, liet echter in een reactie weten niet te zullen deelnemen en meewerken aan de verkiezingen. De moslimfundamentalistische beweging, die de Gazastrook controleert, zei dat de Palestijnse Autoriteit, die onder controle van Fatah staat, met het houden van verkiezingen de aandacht wil afleiden van corruptie binnen de eigen gelederen. Hamas zei ook dat er Palestijnse eenheid nodig is voordat er verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Conflict over verkiezingen duurt al jaren
De Palestijnse presidentsverkiezingen hadden oorspronkelijk al in januari 2009 moeten plaatsvinden, maar werden door een conflict tussen Fatah en Hamas uitgesteld. Hamas wilde dat de parlementsverkiezingen, die officieel voor vorig jaar op de planning stonden, gelijktijdig met de presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden. Dat wilde Fatah echter weer niet.

Hamas en Fatah hebben een fel conflict sinds Hamas in 2007 gewapenderhand aan de macht kwam op de Gazastrook. De door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit heeft sindsdien alleen nog gezag op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse onderhandelaar treedt terug
Naast het nieuws over de verkiezingen werd vanmiddag ook bekend dat de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zijn functie neerlegt. Hij was jarenlang één van de belangrijkste onderhandelaars in de vredesbesprekingen met Israël.

Erekat raakte eind januari in opspraak toen Al-Jazeera gelekte documenten over deze besprekingen publiceerde. Uit ‘The Palestine Papers’ bleek dat het team van Erekat tijdens de besprekingen verregaande concessies aan Israël had gedaan. Het uitlekken van de documenten is de reden van zijn vertrek, aldus Erekat vanmiddag.