Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Op de koffie bij haar ouders

Al sinds tijden bewaar ik enkele prentbriefkaarten die de sfeer ademen van de jaren 1919-1922. Mijn moeder, Eefje Klomp, geboren in 1901 en in 1927 gehuwd met Cornelis Kok, kreeg de kaarten toegestuurd van ‘stille’ aanbidders.

Zij woonde in Otterleek, bij Alkmaar. Destijds was het in West-Friesland gebruikelijk dat een meisje op zondagochtend bezoek kreeg van een jongen wanneer ze de avond tevoren met hem een avondje uit was geweest. De jongen mocht dan in het ouderlijk huis van het meisje langskomen om ‘de koffie op te halen’.

Dat was spannend.

De ogen van de jongen waren gericht op de stand van het koffiekopje. Het oor van het kopje werd in zijn richting neergezet als hij bij het meisje in de smaak viel en zij het contact wilde vervolgen. Als dat niet het geval was, wees het oor van het kopje in een andere richting.

In dit laatste geval wist hij meteen dat hij het verder wel kon vergeten. Geen woord hoefde eraan te worden vuilgemaakt. Na een tweede kopje koffie werd de beleefdheidsvisite beëindigd.