Ook Van Gogh wil zich nu omdraaien

Van Gogh Museum, uitbouw van Kurokawa, Museumpleinzijde. Museumplein zijde van het Van Gogh Museum te Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 17 maart 2010
Van Gogh Museum, uitbouw van Kurokawa, Museumpleinzijde. Museumplein zijde van het Van Gogh Museum te Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 17 maart 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Terwijl de bouw van het Stedelijk Museum stil ligt omdat de aannemer failliet is, overwegen de buren een nieuwe verbouwing. Het Van Gogh Museum overweegt verplaatsing van de ingang, nu aan de Paulus Potterstraat, naar het Museumplein. Directeur Axel Rüger is van mening dat het museum nu te afgesloten ligt van het Museumplein.

Van oudsher hebben het Stedelijk en het Van Gogh beide hun ingang aan de Potterstraat. Maar als de verbouwing van het Stedelijk af is, zal het zijn entree hebben aan het Museumplein. Ook het Rijksmuseum zal na de verbouwing, die in 2013 moet zijn afgerond, geopend zijn richting Museumplein: de ingang komt in de onderdoorgang. Het Van Gogh Museum zou dan de enige zijn met de rug naar het plein.

Directeur Rüger denkt dat bezoekers zijn museum ook nog wel zullen vinden als zijn museum als enige geopend is naar de straatkant. „Om van het ene naar het andere musea te komen, kun je niet ongemerkt aan het Van Gogh voorbij.” Maar toch: „Als het Stedelijk en het Rijks zich nadrukkelijker naar het Museumplein richten, is het logisch dat wij dat ook zouden doen.” Rüger voegt er fijntjes aan toe: „Zeker als het Museumplein ooit iets verbetert, moeten wij daar ook aansluiting hebben.”

Bijkomend voordeel zou zijn dat de bezoekersstroom van het drukst bezochte museum van Nederland (vorig jaar 1,4 miljoen) die nu via de vrij smalle stoep van de Paulus Potterstraat komt, meer ruimte heeft op het plein. Bij de deelraad Zuid wachten ze een vergunningaanvraag af. Een woordvoerder: „We weten dat het idee leeft, we wachten op de aanvraag.” De laatste verbouwing van het Van Gogh Museum was in 1998, toen het werd uitgebreid met een gebouw van de Japanse architect Kurokawa.

Birgit Donker