Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ook het eigen hoofd protesteert tegen camera als implantaat

Een camera in je achterhoofd om studenten in het oog te houden – de droom van menig leraar – is ook in werkelijkheid geen sinecure.

Wafaa Bilal, kunstenaar en docent fotografie aan de New York University, liet in december een titaniumplaatje tussen zijn schedel en hoofdhuid aanbrengen. Daarop werd een camera geplaatst. De Irakese kunstenaar was van plan een jaar lang een foto per minuut te nemen. De beelden van de performance, getiteld The 3rd I, waren in real time te bezichtigen op een website en moesten „sociale, esthetische, politieke, technologische en artistieke vragen oproepen.” Voor het project van start ging, laaide al een discussie op over de privacy van studenten. New York University wilde ze niet dat Bilal foto’s nam tijdens het lesgeven.

Ook Bilals eigen lichaam is nu tegen de camera in verweer gekomen. Ondanks behandeling met antibiotica veroorzaakte de camera constante pijn. Vrijdag is daarom een deel van de constructie verwijderd uit zijn hoofd.

Bilal is niettemin vastbesloten zijn project te zetten. Hij heeft de camera nu rond zijn nek gebonden. In de Chronicle of Higher Education legt hij uit dat hij dat in eerste instantie niet kon doen omdat „engagement en doorzettingsvermogen” een belangrijk aspect vormen van een performance. En het omhangen van een camera heeft nu eenmaal niet dezelfde impact als het laten implanteren.