Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ons eigen bed

Zo voor de hand liggend en toch is er bij benadering geen andere plek die voor mij op de eerste plaats zou kunnen komen. Mijn meest romantische plek is het bed en dan het liefst ons eigen bed thuis. Een ander bed kan ook, want in een hotel, een vakantiehuisje of in de caravan geniet ik er ook van. Toch past ons eigen bed het beste bij mijn gevoel voor romantiek.

De keren dat ik niet met plezier naast mijn man in bed lag, kan ik op één hand tellen, of misschien twee. In elke relatie is er wel eens wat, zo ook bij ons. Ons voornemen om nooit met ruzie te gaan slapen, hebben we niet altijd nageleefd. Soms was de spanning daarvoor op dat moment nog te hoog en het ego te gekwetst. Heel soms ben ik niet bij hem in slaap gevallen en dan sliep ik geheid helemaal niet lekker.

Het is het bed, niet wegens de liefdevolle escapades die je erin kunt beoefenen, maar vooral omdat ik zo graag bij hem in slaap val. Bij voorkeur kijkt hij nog even tv. Het geruststellende zachte gepraat dat ik niet eens hoef te verstaan, helpt om weg te doezelen. Soms red ik het niet eens twee minuten wakker te blijven. Ik ben zo vertrokken. Onbewust ondervindt mijn geest en lichaam het vaste vertrouwen dat hij er is en dat ik weer bij hem mag zijn.

Ooit lag ik een poosje in het ziekenhuis en sliep er heel erg rot. Hij kwam en hield mijn hand vast. Eindelijk kon ik slapen.