Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nieuwe Big Band met zwoel gegorgel

David Kweksilber Big Band Gehoord: 31/1 Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. Volgende concert: 28/3, inl. www.bimhuis.nl. ****

„Een bigband die gaat over eigentijdse muziek.” Zo kondigde klarinettist, saxofonist en bandleider David Kweksilber zijn nieuwe bigband aan in 2008. De optredens bleven incidenteel, maar nu komt er schot in: in een vol Muziekgebouw vond de aftrap plaats van een reeks vaste, tweemaandelijkse concerten in het Bimhuis.

Opvallend genoeg is Kweksilber (1973) zelf één van de jongere orkestleden tegenover oud-KCO hoboïst Werner Herbers en Kweksilbers oude saxofoonleraar Leo van Oostrom. Ook bij de componisten ontbraken jonge honden, maar dat drukte de pret niet: kwaliteit ontbrak op het podium noch in de partituren.

Het repertoire liep uiteen van het denderende April 2009 van Toek Numan tot het soundscape-achtige Slow Gold van Hilary Jeffery. Zoals gebruikelijk in een bigband werd er veel gesoleerd, met opvallende bijdragen van trombonist Wolter Wierbos en tubaspeler Tjeerd Oostendorp. Ook de ‘echte’ solisten hadden mooie rollen: tapdanser Peter Kuit werd in Keyla Orozco’s Met de schoenen sterk uitvergroot door het ensemble en sopraan Claron McFadden kon meermaals haar veelzijdigheid etaleren: van zwoele jazz tot experimenteel gegorgel. In de beste stukken paarde het orkest de strakheid van een bigband aan de intelligente experimenteerdrift van een moderne muziek-ensemble.