Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Misbruikslachtoffers willen kardinaal Simonis voor de rechter slepen

Misbruikslachtoffers willen kardinaal Ad Simonis voor de rechter slepen, schrijft het AD. In de periode dat hij de aartsbisschop van Utrecht was een veroordeelde pedofiele priester beschermd. Hij hielp hem in 1991 aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort. Daar misbruikte de priester opnieuw kinderen.

Het Openbaar Ministerie meldt dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In totaal zouden tientallen kinderen misbruikt zijn. De slachtoffers willen Simonis aanklagen omdat hij niets over het verleden van de priester heeft gezegd, terwijl hij wel wist dat de man was veroordeeld voor kindermisbruik.

Kerk vervolgen als criminele organisatie
De advocaat van de slachtoffers Jan Boone wil proberen Simonis, het aartsbisdom Utrecht en de hele katholieke kerk te laten vervolgen als criminele organisatie. “De kerk en Simonis hebben die man keurig gefaciliteerd. Ontluisterend.”

Simonis zweeg over pedofiele priester
Als aartsbisschop was Simonis door toenmalig bisschop Philippe Bär van Rotterdam geïnformeerd dat de pedofiele priester in zijn oude standplaats Zoetermeer minderjarige jongens misbruikt had. Volgens het aartsbisdom wilde Bär van de priester af.

Simonis verzweeg het verleden van de priester voor de parochianen in Amersfoort en ook voorkwam hij niet dat de man in 2005 pastor werd in Eindhoven, in het bisdom Den Bosch. Ouders die bij Simonis klaagden over de priester vonden geen gehoor.