Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Meer inzet politie tegen hooligans buiten wedstrijd

Vorig wedstrijdseizoen is opnieuw meer politie ingezet om voetbalvandalisme te bestrijden, met name op dagen dat er geen wedstrijden waren. Het ging daarbij om supportersbegeleiders die moesten voorkomen dat supportersgroepen gingen vechten op dancefeesten of in een stadscentrum op avonden voorafgaand aan de wedstrijd. Op die wedstrijdloze dagen steeg de politie-inzet met 30 procent ten opzichte van het seizoen ervoor.

Dat staat in het nog te verschijnen jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), dat onderdeel is van de politie. In de eredivisie, tijdens bekerwedstrijden en in de Champions League werd tijdens de wedstrijden meer politie ingezet. In totaal steeg de politie-inzet in het betaald voetbal in 2009/2010 met 4 procent, naar 331.164 manuren.

Tijdens oefen- en vriendschappelijke wedstrijden en tijdens de play-offs en nacompetitie nam de politie-inzet fors af. Voorheen manifesteerden relschoppers zich vaak tijdens oefenwedstrijden, waarop maatregelen werden genomen om dit tegen te gaan. Ook in de eerste divisie zette de politie minder mankracht in, mede door het faillissement van FC Haarlem tijdens de competitie.

Het aantal incidenten tijdens wedstrijden en binnen het stadion daalt al een tijdje, waardoor minder wedstrijden als risicowedstrijd worden bestempeld en er dus minder verplichte ‘combiregelingen’ zijn, waarmee supporters vanuit het ‘eigen’ stadion naar een uitwedstrijd moeten reizen. Het aantal combiregelingen daalde ook omdat vaker wedstrijden werden gespeeld zonder supporters van de bezoekende club.

Er werden fors minder voetbalsupporters door de politie aangehouden, 952 in plaats van 1.896. Dat komt doordat er meer wedstrijden zonder uitpubliek werden gespeeld, zoals Ajax-Feyenoord en ADO Den Haag-FC Utrecht. Ook probeert de politie steeds vaker zaken direct op straat af te handelen. Veruit de meeste supporters worden aangehouden voor openlijke geweldpleging, zijn tussen 19 en 24 jaar oud en zijn niet eerder aangehouden.

In het jaarverslag laat hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in Den Haag weten dat er elke maand wel een „grootschalige openbare ordeverstoring” plaatsvindt die wordt veroorzaakt „door wangedrag van voetbalvandalen”.