Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Maximumsnelheid op acht snelwegen naar 130 km/u

Op acht snelwegen zal de komende vier maanden bij wijze van proef de maximumsnelheid worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Deze experimenten zijn een “opmaat” naar hogere snelheden op het gehele autosnelwegennet.

Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) vandaag bekend gemaakt. De minister verwacht dat op ongeveer een derde van alle snelwegen een snelheid van 130 kilometer mogelijk moet zijn “zonder grote investeringen in maatregelen voor leefomgeving”. In december maakte zij het voornemen om te experimenteren met de maximumsnelheid bekend.

Eerder werd al bekend dat op delen van de snelwegen A2, A6, A7 en A16 harder mag worden gereden. Daar komen nu nog vier snelwegen bij, waar vanaf juli de hele dag 130 kilometer per uur mag worden gereden: de A17 tussen Moerdijk en Bergen op Zoom; de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen; de A32 tussen Steenwijk en Heerenveen; en de A37 tussen Hoogeveen en Klazienaveen.

Bovendien wordt op drie wegen de snelheid af en toe verhoogd. ’s Avonds en ’s nachts wordt de snelheid verhoogd van 80 naar 100 kilometer op de A12 bij Voorburg de stad uit en op de A20 aan de noordrand van Rotterdam, en in de “rustige uren”gaat op de A1 tussen Bussum en Muiderberg de snelheid omhoog van 100 naar 120 kilometer.

Minister Schultz van Haegen: “Ik wil het meeste halen uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd. Ook moeten snelheden beter aansluiten bij de belevenis van de weggebruiker. Als het rustig is, is een snelheid van tachtig kilometer per uur niet te begrijpen.”

Lees alles over de verhoging van de maximumsnelheid maandag in NRC Handelsblad.