Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Lesbo is hip

De lesbienne is een stijlicoon. Ze draagt een wijdvallende trui, broek en platte schoenen.

In het TV programma Uit de Kast vertelt Carlijn dat ze bang is dat haar omgeving haar zal afwijzen als ze vertelt dat ze op meisjes valt. De statistieken geven haar geen ongelijk; lesbische liefde wordt nog te vaak niet geaccepteerd. Vorig jaar juni werd een meisje na bezoek aan een lesbische bar mishandeld. Afgelopen december verhuisde een lesbienne uit Amsterdam-Oost omdat ze stelselmatig werd bedreigd.

In de mode, een wereld die vooralsnog wordt geassocieerd met mannelijke (mode)nichten, komt de lesbienne ook uit de kast. In internationale modereportages worden vrouwelijke modellen als verliefde stellen afgebeeld. En daarin gaan ze tegen de verwachting in, niet gekleed in porno-achtige niemendalletjes maar in wijdvallende truien, pantalons met laaghangend kruis en chique, platte schoenen.

Jessica Gysel, oprichtster van het lesbisch getinte modetijdschrift Girls Like Us, wijt die ontwikkeling aan de heersende androgyne modetrend, maar ook aan jonge stijliconen die meer dan vroeger durven te pronken met hun geaardheid. De biseksuele Lady Gaga zoent in één van haar videoclips met een stoere lesbienne. Lesbische zangeressen van hippe bands als The Gossip, Hercules and Love Affair worden door invloedrijke Britse modetijdschriften getorpedeerd tot rol-modellen.

Gysel: „De mode laat zien dat er een verscheidenheid is aan coole lesbische vrouwen.” En daarmee vervult ze een taboedoorbrekende voortrekkersrol. Lesbiennes zijn in. Of het zal leiden tot een Valentijnsdag waarin meisjes ongegeneerd zoenend over straat kunnen banjeren, is nog maar de vraag. Een grote stap in die richting is het ongetwijfeld.