Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Kort nieuws Buitenland

Illegalen, deels Tunesisch, op het eiland Lampedusa. Foto AFP A group of would be immigrants is guarded by policemen upon arrival on the Italian island of Lampedusa on February 9, 2011. Some 200 immigrants, some coming from Tunisia, arrived aboard small boats overnight and in the morning. AFP PHOTO / Mauro Seminara
Illegalen, deels Tunesisch, op het eiland Lampedusa. Foto AFP A group of would be immigrants is guarded by policemen upon arrival on the Italian island of Lampedusa on February 9, 2011. Some 200 immigrants, some coming from Tunisia, arrived aboard small boats overnight and in the morning. AFP PHOTO / Mauro Seminara AFP

‘Nood Italië om vluchtelingen Tunesië’

Rome, 12 febr. Italië heeft gisteren alarm geslagen over de komst van grote aantallen vluchtelingen uit Tunesië. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn er in Italië sinds medio januari ongeveer 1.600 mensen uit Tunesië gearriveerd.

„Er bestaat het risico van een echte humanitaire noodsituatie”, aldus de Italiaanse minister Maroni van Binnenlandse Zaken. In Tunesië braken vorige maand ernstige onlusten uit, die op 14 januari leidden tot de vlucht van president Ben Ali. De meeste Tunesiërs komen aan op het eiland Lampedusa, dat de afgelopen jaren grote aantallen vluchtelingen uit Afrika ontving. Na een akkoord tussen Italië en Libië in 2008 over de terugkeer van immigranten heeft Italië veel minder asielaanvragen te verwerken. Het opvangcentrum op het eiland is gesloten. De Tunesiërs zijn opgevangen in centra op Sicilië. Maroni sprak zijn zorg uit dat de huidige onrust in Noord-Afrika, ook in Egypte, zal leiden tot een „massale vlucht naar Italië”. Hij vreest dat „terroristen” die uit Tunesische gevangenissen ontsnapten, nu naar Europa komen voor „infiltraties”. Maroni heeft aan collega-ministers van de EU heeft gevraagd om de situatie snel te bespreken. (AP, AFP)

60 jaar cel voor moord Chandra Levy

Washington, 12 febr. De Salvadoriaan Ingmar Guandique is gisteren in Washington veroordeeld tot zestig jaar cel voor de moord op de 24-jarige stagiaire Chandra Levy in 2001. De zaak kreeg destijds internationale aandacht omdat Levy een affaire bleek te hebben met de Democraat Gary Condit, lid van het Huis van Afgevaardigden. Condit zweeg vier maanden voor hij de affaire toegaf, was aanvankelijk verdacht en trad later af. Toen Levy’s overblijfselen in 2002 werden gevonden in Rock Creek Park in de stad Washington richtte de politie zich op Guandique. De Salvadoriaan zat op dat moment gevangen voor het aanranden van vrouwelijke joggers in het park. (AP)

Politie mishandelt Chinese activist

Peking, 12 febr. Een bekende Chinese burgerrechtenactivist, die heimelijk een video had laten maken over de omstandigheden waarin politiemensen hem in zijn eigen huis gevangen houden, is gisteren in elkaar geslagen door veiligheidsfunctionarissen. Chen Guangcheng, een blinde advocaat, is onder meer bekend geworden door aandacht te vragen voor gedwongen abortussen. Ook zijn vrouw werd door de politie geslagen. De mishandeling hield volgens vrienden verband met de video, die ook op internet werd verspreid. Chen zat eerder enige tijd gevangen in een cel. Sinds hij vorig jaar werd vrijgelaten, is hij constant in zijn eigen huis bewaakt, waardoor dat ook tot een gevangenis uitgroeide. (AP, BBC)

Etnisch conflict in Kirkuk: drie doden

Kirkuk, 12 febr. Bij gevechten tussen Arabieren en Turkmenen zijn gisteren in de provincie Kirkuk drie doden en acht gewonden gevallen. De Turkmenen wilden een einde maken aan de bouw van nieuwe woningen door Arabieren in een dorp ten zuidwesten van de gelijknamige stad Kirkuk. Arabieren, Koerden en Turkmenen ruziën al decennia over de status van Kirkuk, dat van groot belang is door zijn rijke olievelden. De Koerden willen dat Kirkuk formeel deel gaat uitmaken van hun gebieden. De drie doden waren allen Arabieren, aldus een politiefunctionaris. De Turkmenen betogen dat het gebied voor woningbouw is bedoeld, niet voor landbouw. (Reuters)