Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kort nieuws Buitenland

Koning Bahrein pacificeert burgers met geldbedrag

Manama, 12 febr. De koning van Bahrein heeft gisteren besloten iedere Bahreinse familie 1.000 dinar (een kleine 2.000 euro) te geven om het publiek tevreden te stellen voorafgaand aan een ‘dag van woede’ die voor maandag is afgekondigd. De shi’itische meerderheid in de eilandstaat in de Golf wordt onderdrukt door de sunnitische elite. Hoewel analisten geen onmiddellijk gevaar van een opstand zien, wordt dit koningshuis beschouwd als het meest kwetsbare onder de vorsten van de olielanden in het Golfgebied. Jonge shi’ieten organiseren al jaren vergeefse protesten tegen hun economische en sociale marginalisering, maar de opstanden die de leiders in Tunesië en Egypte hebben verjaagd geven hun nieuwe moed. (Reuters)

Protesten in Irak tegen overheid

Bagdad, 12 febr. Honderden Irakezen zijn gisteren in verscheidene Iraakse steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de slechte publieke voorzieningen, waardoor er al jaren tekorten aan drinkwater en elektriciteit zijn. Sinds het protest vorige maand in Tunesië en vervolgens Egypte escaleerde hebben Irakezen al verscheidene, kleine betogingen gehouden tegen de regering van premier Nouri al-Maliki die volgens hen faalt. Een andere klacht geldt de reusachtige corruptie bij de overheid. „Waar zijn uw verkiezingsbeloften?”, luidde een van de spandoeken die bij een protest in de hoofdstad Bagdad werden meegedragen. Alle politieke leiders hebben verbetering beloofd bij de verkiezingen van vorig jaar maart, die pas driekwart jaar later in de nieuwe regering van premier Maliki zijn uitgemond. (Reuters)

Minder mensen op straat in Amman

Amman, 12 febr. Honderden Jordaniërs hebben gisteren in concurrerende betogingen respectievelijk het ontslag van hun nieuwe premier geëist en steun voor het protest tegen het Egyptische regime betuigd. De demonstraties in de hoofdstad Amman trokken allebei ongeveer vierhonderd mensen. Dat is wel aanzienlijk minder dan de afgelopen drie, vier vrijdagen. Toen wist de fundamentalistische Moslimbroederschap nog duizenden de straat op te krijgen voor hun eis dat de bevoegdheden van de koning worden beperkt. (AP)