Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Binnenland

12 arrestaties in Gouda na filmpje mishandeling

Door onze correspondent

Den Haag, 12 febr. De politie heeft afgelopen week acht jongens en vier meisjes in de leeftijd van 13 tot 15 jaar aangehouden wegens openlijke geweldpleging tegen een 15-jarig meisje in Gouda, afgelopen december. Van de belaging van het meisje zijn beelden gemaakt die vorige week op internet verschenen. Politieonderzoek leidde aanvankelijk niet naar mogelijke verdachten en werd in januari stilgelegd. Begin deze maand kreeg de politie de beelden in handen. Daarop werd het onderzoek opnieuw gestart. Op het filmpje is te zien hoe de jongeren het meisje bekogelen, slaan en haar fiets afpakken. De opgepakte jongeren hebben volgens een politiewoordvoerder „diverse etnische achtergronden”. Drie jongeren zitten nog vast. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Politie A’dam zoekt dader Hitlergroet

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 12 febr. De Amsterdamse politie is op zoek naar een man die afgelopen week de Hitlergroet heeft gebracht aan enkele rabbijnen. Beelden van de man zijn gepubliceerd op de website van de politie. Woensdag maakten joodse, christelijk en islamitische geestelijken een wandeling langs de Nour-moskee, de Jeruzalemkerk en de synagoge in Amsterdam-West. Hiermee wilden zij onderling respect uitdrukken en oproepen tot tolerantie. In Amsterdam-West begonnen jonge mensen de rabbijnen voor ‘kankerjoden’ uit te schelden. „Sommigen brachten de Hitlergroet”, zegt secretaris Ruben Vis van het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap (NIK), dat aangifte heeft gedaan.

Nederlanders in Kunduz geland

Amsterdam, 12 febr. Dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz gearriveerd. Ze treffen daar voorbereidingen voor de politietrainingsmissie die binnenkort van start gaat. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren gemeld.

De zogeheten verkenners verzamelen informatie om de trainingsmissie zo probleemloos mogelijk te laten beginnen. Er worden afspraken gemaakt over het medegebruik van de infrastructuur en de logistieke ondersteuning van Duitsland, dat de operatie leidt. Zeven leden van het team blijven in Kunduz, de rest komt terug naar Nederland. (Novum)

Ambtenaren in actie voor cao

Den Haag, 12 febr. Rijksambtenaren gaan actie voeren voor een betere cao. Dat heeft de vakbond Abvakabo FNV gisteren aangekondigd, nadat minister van Binnenlandse Zaken Donner (CDA) had geweigerd toe te geven aan de eisen van de ambtenaren. De vakbonden hadden hem tot 12.00 uur de tijd gegeven om aan hun eisen tegemoet te komen. Donner wees erop dat het rijk ‘de tering naar de nering moet zetten’. (Novum)

Rutte ziet weinig heil in ‘tuigdorpen’

Den Haag, 12 febr. Premier Rutte (VVD) ziet niets in het voorstel van de PVV om overlastgevende veelplegers te verbannen naar „tuigdorpen”. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie gisteren deed de premier het plan af als een proefballon in aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten. PVV-leider Wilders lanceerde zijn voorstel donderdag. „Tuigdorpen bestaan al”, zei Rutte vrijdag. „Die heten gevangenissen.” Wilders’ voorstel leidt volgens Rutte niet tot een structurele oplossing. (Novum)