Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Justitie Roemenië pakt corrupte douane aan

De Roemeense premier Emil Boc heeft donderdag het hoofd van de douane, Radu Marginean, ontslagen. Hij zou zich hebben laten omkopen. Marginean ontkent de beschuldigingen.

Volgens de aanklacht nam Marginean rond september 2009 steekpenningen aan van twee zakenlieden om iemand binnen de douane te bevorderen. De zakenlui en de medewerker zijn ook aangeklaagd. Het ontslag van Marginean volgt op een golf arrestaties en aanklachten tegen grensbewakers in Roemenie. Eerder deze maand werden 59 douaniers aan de grens met Oekraïne opgepakt op verdenking van georganiseerde sigarettensmokkel. Afgelopen week volgden 91 arrestaties wegens sigarettensmokkel aan de grens met Servië, waar sigaretten ook goedkoper zijn dan in Roemenië. Voor het onderzoek werkten rechercheurs maandenlang undercover bij de grensovergangen. Volgens een woordvoerder van de anti-corruptieafdeling van het Openbaar Ministerie staan de zaak tegen Marginean en de arrestaties aan de grens los van elkaar.

De landen van de Schengenzone moeten binnenkort besluiten of Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije gebied mogen toetreden. Sinds toetreding tot de EU in 2007 hebben beide landen zich daarop voorbereid. Aanvankelijk was de bedoeling dat ze in maart dit jaar de laatste stap zouden zetten, maar Frankrijk, Duitsland, Finland en Nederland vinden het daarvoor nog te vroeg.