Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Johan Cruijff?

Johan Cruijff (63) keert terug bij Ajax. De oud-speler maakt deel uit van een technische commissie die als klankbord van de club moet fungeren. Wat is zijn waarde voor de club?

Hans Kraay senior, ex-trainer Ajax, PSV en Feyenoord, ex-speler DOS en Feyenoord:

„Johan Cruijff is een grote aanwinst voor Ajax. Ik zou bijna willen zeggen: eindelijk, want het heeft allemaal best lang geduurd voordat hij daadwerkelijk een functie kreeg binnen de club. Ik ben sowieso een voorstander van het feit dat oud-voetballers betrokken blijven bij de club. De waarde van Cruijff moet je niet onderschatten. Hij is een autoriteit, heeft een deskundige groep mensen om zich heen verzameld en leeft op goede voet met de media. Dat is belangrijk. Ajax komt op deze manier positief in het nieuws. Cruijff heeft bovendien connecties bij FC Barcelona, dus wellicht is het mogelijk dat er reservespelers of jonge talenten vandaar tijdelijk worden gestald bij Ajax.”

Eric van Dorp, voorzitter supportersvereniging Feyenoord:

„Wat er in Amsterdam gebeurt, interesseert me eigenlijk niks. Ik ben er wel voorstander van mensen die in het verleden iets voor de club betekend hebben te betrekken bij de club. Met alleen maar zakenlui kom je er niet. Bij Feyenoord is dat vijf keer erger. Daar zitten mensen aan het bewind die niets met voetbal hebben. Cruijff komt op mij over als een zeurpiet die het allemaal goed bedoelt, maar ik vraag me af hoeveel goede oud-voetballers er met bestuurlijke capaciteiten zijn. Dat zijn er niet zoveel. Keje Molenaar is een uitzondering. Pierre van Hooijdonk, die nu assistent wordt bij Guus Hiddink in Turkije, had ik bijvoorbeeld graag gezien bij Feyenoord. Waarom gebeurt dat niet? Veel clubs zijn niet zo gecharmeerd van mensen met een sterke persoonlijkheid. Er zitten figuren die denken vanuit het eigen belang, niet vanuit het clubbelang. Cruijff moet zich ondergeschikt kunnen maken aan Ajax. Anders is hij zo weer weg.”

Frits Barend, sportjournalist:

„Het is goed voor de club, want er heeft niemand meer verstand van voetbal dan Johan Cruijff. Het gekke is: iedereen weet dat Jaap van Zweden bijvoorbeeld de beste violist is, maar als het om voetbal gaat, denken we dat we er allemaal verstand van hebben. Het zou heel stom zijn om zijn adviezen te negeren als Cruijff zich gratis aanbiedt. Andere clubs zouden daar miljoenen voor moeten betalen. Het is wel grappig: in het komende nummer van ons blad [Helden, red.] maken we een vergelijking tussen het Ajax van de jaren zeventig en het Barcelona van nu. Qua voetbalopvatting is dat exact hetzelfde. Daarin zie je duidelijk de hand van Cruijff. Ajax zal goed naar hem moeten luisteren, maar je zult hem af en toe ook moeten tegenspreken.”

Tom Muller, senior analist bij Theodoor Gilissen Bankiers:

„Als Cruijff terugkeert, zal de directe invloed op het ‘bedrijf’ Ajax beperkt zijn. Wel kunnen we een wat hogere beurskoers verwachten als een soort opluchtingsfactor, maar gezien de beperkte handel in de aandelen – ruim 80 procent van de aandelen is in vaste handen – is de directe invloed eigenlijk beperkt. Maar op de lange termijn biedt de komst van Cruijff veel goeds. De Ajax-opleiding en speluitvoering worden geïllustreerd met attractief voetbal, waardoor op de langere termijn betere resultaten te verwachten zijn. Kaartverkoop stijgt, eigen jeugd krijgt meer transferwaarde en sponsors zien meer aantrekkelijkheid. Een beter draaiend Ajax is meer waard, zodat te zijner tijd het noodlijdende beursbestaan door een redelijk overnamebod kan eindigen. Laat Cruijff dus maar komen. Het is beter voor alle partijen.”

Gerard Cox, zanger, cabaretier, acteur en regisseur. Supporter van Feyenoord: „Ik wil eigenlijk helemaal niets meer met het betaalde voetbal te maken hebben. Het is misschien wel leuk om te weten dat, behalve bij Ajax, het verder niemand in Nederland iets kan schelen wat Johan Cruijff zegt.”