Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Israël blij dat Egyptisch leger vredesverdrag respecteert

Netanyahu en Mubarak tijdens een ontmoeting in Sharm-el-Sheikh in 1997. Foto Reuters.

Israël is blij met de toezegging van het Egyptische leger dat het alle door Egypte getekende internationale verdragen zal respecteren. Premier Netanyahu doelde met zijn reactie op het in 1979 gesloten vredesverdrag tussen Egypte en de Joodse staat. Hij noemde het verdrag in een vanavond uitgegeven verklaring “de hoeksteen voor vrede en stabiliteit in het hele Midden-Oosten”.

De succesvolle volksopstand tegen Mubarak werd in Israël de laatste weken met argusogen gevolgd. De Egyptische president gold als de belangrijkste bondgenoot van Israël in de regio. Daarnaast is Egypte samen met Jordanië het enige Arabische land dat een vredesverdrag met Israël heeft. De Israëlische oud-minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben Ami legde vandaag in een interview met NRC Handelsblad nog eens uit waarom de samenwerking met Mubarak voor Israël zo belangrijk was:

“Israël heeft jaren geprofiteerd van de welwillende houding van Mubarak, bijvoorbeeld met de samenwerking rondom Gaza. Maar onder de Egyptische bevolking wordt hem die houding kwalijk genomen. De mensen zien hem als marionet van het Westen en Israël. Het is niet de primaire reden dat de demonstranten van hem af willen, maar het is vrijwel zeker dat een nieuwe regering, wie er ook aan deelneemt, veel minder intieme relaties met Israël zal ontwikkelen.”

Ben Ami denkt echter niet dat het Israëlische vredesverdrag met Egypte echt in gevaar kan komen:

“Maar welke politicus straks ook komt bovendrijven, hij zal een hardere Israëlpolitiek bedrijven. Het kan bij scherpere retoriek blijven. Mogelijk leidt het tot grotere druk op een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Daar staat tegenover dat Egypte ook profiteert van de samenwerking met de VS en Israël. Het is niet meer de tijd van de Koude Oorlog, toen landen gewoon naar het andere kamp overliepen. Ik geloof niet dat er een einde komt aan drie decennia vrede, zoals soms wordt voorspeld.”