Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Harry Mulisch ‘leende’ van kerkvader Augustinus

Illustratie Cyprian Koscielniak
Illustratie Cyprian Koscielniak

Met belangstelling las ik de mededeling dat Harry Mulisch toch nog een nieuwe novelle had geschreven, van dertig pagina’s (NRC Handelsblad, 5 februari). Ook nu kan hij worden betrapt op ‘leenwerk’ uit de geschriften van de Ouden. Zo las ik dat de mooiste gedachte in die dertig pagina’s was „dat het verleden niet meer bestaat en de toekomst nog niet…en het heden zelf ook niet bestaat. Als je nu zegt is de ‘n’ op een bepaald moment al in het verleden terwijl de ‘u’ nog in de toekomst is. Dus allebei zijn ze nergens.” Een diepzinnige gedachte over de tijd, maar rechtstreeks ‘geleend’ van kerkvader Augustinus. Ik raad iedereen aan het elfde boek te lezen uit Augustinus’ Belijdenissen. Daarin gaat hij bladzijdelang in op de vraag: ‘Heer wat is tijd.’ Een ieder die zich dat serieus afvraagt, behoort Augustinus ter hand te nemen. Hij biedt daarin een schitterende gedachtengang.

Ton de Kok

Docent godsdienst Fons Vitae Lyceum, Amsterdam