Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Forse premie voor beleggers in NYSE

De mogelijke fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse wordt in New York enthousiaster ontvangen dan in Frankfurt, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De Amerikaanse aandelenbeurs lijkt er financieel goed uit te springen, en zijn topman, Duncan Niederauer, mag straks ook het fusiebedrijf leiden.

De voorwaarden zijn nog niet definitief vastgelegd, maar de verwachting is dat de aandeelhouders van Deutsche Börse 60 procent van het nieuwe concern in handen zullen krijgen en die van NYSE de rest. Op basis van de waarde van de twee beurzen vóórdat de fusiegeruchten naar buiten kwamen, krijgen de aandeelhouders van NYSE een premie van zo’n tien procent. Omdat de deal is vormgegeven als een fusie, lijkt dat al aan de royale kant – vooral als je het vergelijkt met de minieme premie waarmee de London Stock Exchange (LSE) de stilzwijgende instemming koopt van de aandeelhouders van het Canadese TMX.

NYSE en Deutsche Börse denken dat ze 300 miljoen euro kunnen besparen, ofwel 12 procent van hun gezamenlijke kostenbasis. De vraag is of hen dat gaat lukken. LSE en TMX zeggen dat ze kostenbesparingen kunnen verwezenlijken van 35 miljoen pond, wat overeenkomt met 8 procent van de kosten over 2010 van het fusiebedrijf, aldus zakenbank Morgan Stanley.

Belast en gekapitaliseerd zijn de synergievoordelen van de combinatie NYSE-Deutsche Börse zo’n 3 miljard dollar waard, grofweg een derde van de marktwaarde van NYSE vóórdat de onderhandelingen openbaar werden. Ervan uitgaande dat je dit bedrag mag optellen bij de marktwaarde van het fusiebedrijf, zou het belang van 40 procent van de aandeelhouders van NYSE in het uitgebreide concern zo’n 24 procent méér waard zijn dan wat ze vóór de transactie bezaten. Ze zouden bijna tweederde van de waarde van de gekapitaliseerde kostensynergieën krijgen, ondanks het feit dat NYSE de kleinste partner is. Deze rekensom kan één van de factoren zijn die verklaren waarom de beurskoers van NYSE met 12 procent steeg na het bekend worden van het nieuws, en die van Deutsche Börse met slechts 6 procent.

Toch zijn de synergievoordelen aanzienlijk en Deutsche Börse kan waarschijnlijk aan geen enkele andere deal zoveel waarde ontlenen. Bovendien zou het in Frankfurt gevestigde Eurex de in Londen gevestigde derivatenbeurs Liffe van NYSE overnemen, zodat Eurex de allergrootste beurs wordt voor Europese derivaten - en dat is een groot pluspunt voor Deutsche Börse. Niettemin is het lastig het oordeel van de markt tegen te spreken over de vraag wie het meest profiteert van deze deal.

Nicholas Paisner