Filmvraag

Kogel ketst af op dollar die de rebel van zijn geliefde kreeg. Poster van de film One Silver Dollar (1966)
Kogel ketst af op dollar die de rebel van zijn geliefde kreeg. Poster van de film One Silver Dollar (1966)

Nadat de spaghettiwesterns van Clint Eastwood uitkwamen werd een andere western gedraaid met een soortgelijke titel: Een dollar met een gaatje. Ik herinner me de vreemde natuur waarin de film is gedraaid: veel groen in tegenstelling tot de woestijn in de films van Sergio Leone, en ik herinner me het uiterlijk van de hoofdrolspeler: een beetje oosters. Welke film?Peter B. Boorsma

Clint Eastwood werd een ster door de Italiaanse westerntrilogie van Sergio Leone: Per un pugno di dollari, Per qualche dollaro in più' en Il buono, il brutto, il cattivo (1964-1968). Beter bekend onder de titels: A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly. De muziek van Ennio Morricone was een essentieel deel van het succes.

Uit diezelfde periode stamt Un dollaro bucato (Giorgio Ferroni, 1966), ook bekend als One Silver Dollar. Hierin moet een Burgeroorlogveteraan een revolverheld inrekenen. Het blijkt zijn broer te zijn. De rebel overleeft het hieruit volgende vuurgevecht doordat de kogel afketst op een dollar die hij van zijn vrouw kreeg. Dit motief gaat terug tot de middeleeuwse verhalen over de kruistochten. Soms is het een bijbel in plaats van een munt.

Hoewel de spaghettiwestern snel een populair genre werd, deden de Italiaanse makers hun best om voor Amerikanen door te gaan. Zo noemde hoofdrolspeler Giuliano Gemma zichzelf ‘Montgomery Wood’ en heette de regisseur ‘Kelvin Jackson Paget’.

De muziek van Gianni Ferrio, met een lijzig fluitje, lijkt op die van Morricone. Quentin Tarantino, liefhebber van het genre, gebruikte die muziek vorig jaar in zijn film Inglourious Basterds.

HANS BEEREKAMP