Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

film zondag

Sabrina (Billy Wilder, 1954, VS). Charmante, geestige, romantische komedie. Audrey Hepburn is de dochter van een chauffeur, maar toch brengt ze het hoofd op hol van twee puissant rijke broers: zowel Humphrey Bogart als diens losbol-broer William Holden dingt naar haar hand. In '95 maakte Sidney Pollack een mindere remake. scene uit de film Sabrina (1954) Audrey Hepburn
Sabrina (Billy Wilder, 1954, VS). Charmante, geestige, romantische komedie. Audrey Hepburn is de dochter van een chauffeur, maar toch brengt ze het hoofd op hol van twee puissant rijke broers: zowel Humphrey Bogart als diens losbol-broer William Holden dingt naar haar hand. In '95 maakte Sidney Pollack een mindere remake. scene uit de film Sabrina (1954) Audrey Hepburn

The Wrong Man (Alfred Hitchcock, 1957, VS). In een van zijn somberste films gaf Hitchcock breeduit lucht aan zijn beroemde angst voor de politie. Een aan een krantenbericht ontleend drama met documentaire inslag, over een musicus (Henry Fonda) die ten onrechte wordt verdacht van roofovervallen. Zijn vrouw Vera Miles kan dat geestelijk niet aan. BBC 2, 13.45-15.30u.

Transamerica (Duncan Tucker, 2005, VS). Roadmovie over transseksualiteit. Met humanistische, vindingrijke blijmoedigheid en soms wat vileine zelfrelativerende humor leggen de transseksuele Bree – vrouw op één operatie na – en haar teruggevonden, volwassen zoon een reis af. Gaat uiteindelijk vooral over vriendschaps- en familiebanden. Canvas, 21.30-23.10u.