Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

PSV verpulvert AZ, ook FC Twente en Feyenoord winnen

Koploper PSV heeft AZ vanavond in Alkmaar een pijnlijke 0-4 thuisnederlaag bezorgd. Nummer twee FC Twente boekte een moeizame thuisoverwinning op Vitesse (1-0). Ook Feyenoord en ADO Den Haag pakten drie punten. De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 2-1 van Heracles en ADO behaalde een thuisoverwinning op VVV (3-0).

De PSV-spitsen Marcus Berg en Balázs Dzsudzsák waren in de uitwedstrijd bij AZ de grote mannen. Berg opende al na acht minuten de score uit een rebound, waarna Dzsudzsák na een half uur de ruststand op 0-2 bepaalde. Na rust waren het opnieuw Dzsudzsák en Berg die doel troffen, waardoor de wedstrijd in 0-4 eindigde.

PSV behoudt de koppositie, maar staat in punten gelijk met FC Twente. De 1-0 zege van de Tukkers op Vitesse kwam tot stand dankzij een goal van Nacer Chadli in de 39e minuut. PSV en FC Twente staat nu virtueel zes punten voor op nummer drie Ajax, dat morgen bij Roda JC speelt.

Feyenoord pakt broodnodige punten
Feyenoord behaalde in een volgepakte Kuip de eerste overwinning van 2011. Door goals van Miyaichi en Biseswar in de eerste helft stonden de Rotterdammers al na ruim een half uur met 2-0 voor. Heracles-speler Fledderus bepaalde de einduitslag vlak voor rust op 2-1. Feyenoord stijgt door de zege naar de veertiende plaats.

ADO Den Haag boekte de vijfde overwinning op rij door in eigen stadion met 3-0 van VVV te winnen. Alle goals vielen na rust en Dmitri Bulykin nam twee van de drie Haagse treffers voor zijn rekening. Hekkensluiter Willem II speelde tot slot met 3-3 gelijk tegen FC Utrecht. De gelijkmaker van Utrechter Ismo Vorstermans viel pas in de 92e minuut.