Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

FC Almere is niet meer het zwarte schaap

FC Almere, de jongste profclub van Nederland, was bijna failliet. De ambities zijn onder een nieuwe eigenaar terug. „Ik zie kinderen in het shirt van onze club rondlopen.”

. De trouwe supporters van Almere City FC hebben nieuwe hoop. Hun club staat laatste in de eerste divisie, maar is afgelopen najaar overgenomen door projectontwikkelaar Kroonenberg Groep. In de winterstop werden er zeven nieuwe spelers aangetrokken. Terwijl de kantine van Almere langzaam vol loopt, vertellen Bart (24), Steven (21), Hilbert (20), Colin (20) en Maico (34) enthousiast over de transfers. „Als we niet degraderen, eindigen we volgend jaar in de topacht.”

De ambities van een van de kleinste profclubs van het land hebben door de overname een impuls gekregen. „Over twintig jaar horen we bij de toptien van Nederland”, zegt ook voorzitter René ter Borgh. Eigenaar van de Kroonenberg Groep is Lesley Bamberger, volgens zakenblad Quote nummer 28 op de lijst van rijkste Nederlanders, met een geschat vermogen van 800 miljoen euro.

Bovendien tekende Almere een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Ajax. Het idee is dat talenten uit Amsterdam ervaring kunnen opdoen bij Almere. Ook de jeugdopleidingen gaan samenwerken. Voormalig Ajax-directeur Arie van Eijden wordt op 1 april de voorzitter van Almere City.

Er gebeurde het afgelopen half jaar nog meer in de polder. Almere City FC heette voor de zomer nog FC Omniworld. Voor de spelers lag er bij de seizoensstart in plaats van de paarse shirts voortaan een rood-zwart tenue in de kleedkamer. De vijf vriendenmoeten er nog steeds aan wennen. „Onze liedjes hebben we niet veranderd, ook al hebben ze de naam afgepakt.” In de kantine zijn de muren paars-wit, net als de shirtjes van de jeugdspelertjes op de teamfoto’s aan de muur.

Voor de overname door de Kroonenberg Groep, die al eigenaar was van het stadion, had Almere City een schuld van bijna drie miljoen euro bij twee grote geldschieters. De club werd de afgelopen jaren overeind gehouden door het tegenwoordig in financiële problemen verkerende bouwbedrijf Midreth en onderhoudsbedrijf Ruitenheer van voorzitter Ter Borgh. Zij vulden het begrotingstekort keer op keer aan.

Almere City FC is de jongste profclub van Nederland. De club is voortgekomen uit de Amsterdamse amateurclub De Zwarte Schapen, die vijftien jaar geleden naar Almere verhuisde. Sinds de overname is de club schuldenvrij. Nu moet de begroting op orde worden gebracht, vertelt de nieuwe directeur Raymond Groenteman. Het budget van de club daalde dit jaar van 2,5 naar 1,8 miljoen euro. Hoewel investeringen in bijvoorbeeld stadionverwarming en leren stoeltjes voor de businessclub inmiddels mogelijk zijn, steekt de nieuwe eigenaar geen geld in spelers. Bij Almere werd er daarom gesneden in spelerssalarissen. De club heeft nu 22 spelers onder contract, van wie er vier gehuurd zijn. Hun salarissen lopen uiteen van 10.000 euro tot 60.000 euro per jaar. Ook spelen er vijf voetballers op amateurbasis in Almere.

Gevolg van de bezuinigingen was dat er noodgedwongen meer spelers uit de eigen jeugd worden opgesteld. Groenteman vertelt dat in de eerste wedstrijd van het seizoen, tegen RBC Roosendaal, er acht voetballers in de basis stonden die nog geen minuut in het betaalde voetbal hadden gespeeld. „Een week later verloren we met 12-1 van Sparta.”

De club kreeg dit seizoen daarnaast zes minpunten opgelegd door de KNVB. Almere staat onder curatele bij de voetbalbond wegens de verliezen van de afgelopen jaren en moet zich aan een salarisplafond houden. Dat werd volgens de bond overschreden doordat de Almeerders vorig jaar een speler van Vitesse huurden, en een bonus van 10.000 euro moesten betalen nadat ze zich handhaafden. Met dat bedrag werd het salarisplafond overschreden. „Wij vonden het variabele kosten, omdat we vooraf niet wisten of we zouden degraderen”, zegt Ter Borgh. „Natuurlijk begeef je je op glad ijs. Maar mede door die jongen hebben we ons gehandhaafd.”

In januari kreeg de club nóg eens drie punten in mindering omdat te laat was doorgegeven dat begrote sponsorinkomsten niet waren gerealiseerd.

Het plan van de voetbalclub is nu om de club mee te laten groeien met de stad. Almere wil uitgroeien tot de vijfde stad van Nederland. „Daardoor zullen zich hier meer bedrijven vestigen en daar moeten wij op inhaken”, zegt Groenteman. Ter Borgh denkt er hetzelfde over. „Het laatste wat ontbrak was financiële stabiliteit. Want onze jeugd speelt op het hoogste niveau en als ik in de stad ben, zie ik kinderen in het shirt van onze club rondlopen.” De enige vraag, zegt Ter Borgh, is of Almere City het sportief gaat halen. „Maar daar geloof ik nog steeds in.”