Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Handel

'Fannie' en 'Freddie' worden ontmanteld

De Amerikaanse staat wil de twee in 2008 genationaliseerde hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac ontmantelen. Gisteren presenteerde minister Timothy Geithner van Financiën een plan aan het Congres waarin hij uit te doeken doet hoe hij de betrokkenheid van de Amerikaanse overheid in de hypotheekmarkt geleidelijk aan wil afbouwen.

‘Fannie’ en ‘Freddie’ hebben de helft van de markt in handen van handel in hypotheken waarop een overheidsgarantie zit. In de VS staan voor zo’n 11.000 miljard dollar (8.140 miljard euro) aan hypotheken uit.

Fannie Mea en Freddie Mac, opgericht in respectievelijk 1938 en 1970, zijn ooit opgezet om voor meer liquiditeit in de hypotheekmarkt te zorgen. Toen de huizenmarkt in de VS in 2007 instortte en steeds meer mensen in de problemen kwamen met de aflossing van hun hypotheken, raakten Freddie en Fannie aan de rand van de afgrond. De federale overheid schoot een aantal keer te hulp, om de twee hypotheekreuzen uiteindelijk in september 2008 in z’n geheel over te nemen. Washington stak bij elkaar 150 miljard dollar in beide instellingen.

Door die nationalisatie is de overheid inmiddels garant komen te staan bij negen van de tien nieuwe hypotheekleningen in de VS. Minister Geithner wil die staatsbetrokkenheid afbouwen. De overheid wil de bij Fannie en Freddie uitstaande hypotheekobligaties de komende jaren met 10 procent per jaar verkopen aan private partijen. Hij kondigde ook andere maatregelen aan om de hypotheekmarkt te normaliseren, zoals strengere regelgeving voor hypotheekverstrekking en executieverkopen bij wanbetaling. Huizenkopers moeten voortaan meer eigen geld inbrengen.

Minister Geithner legt het Amerikaanse Congres drie opties voor om toch nog enige garantstelling op de hypotheekmarkt te behouden. In een van de opties blijft de overheid alleen garant staan in tijden van crisis.