Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Egyptische oppositie beëindigt protesten op Tahrirplein

Egyptenaren herdachten vanmiddag op het Tahrirplein de dodelijke slachtoffers van de revolutie. Foto Reuters.

De belangrijkste Egyptische jeugd- en oppositiegroepen beëindigen hun demonstraties op het Tahrirplein in Kairo. Dat lieten ze aan het einde van de middag op een persconferentie weten. Met het aftreden van president Mubarak is gisteren hun belangrijkste doel bereikt, aldus de bewegingen die de laatste weken honderdduizenden betogers op de been kregen.

Vrijdag betoging om revolutie te vieren
Helemaal stoppen met demonstreren doen de oppositiegroepen niet. Aanstaande vrijdag willen ze na het vrijdaggebed met een grote betoging het slagen van de Egyptische revolutie vieren. Ook de vrijdagen daarna willen ze het plein bevolken om druk op het leger te houden. Dat heeft beloofd de door de demonstranten gewenste politieke hervormingen door te voeren. Het gaat onder meer om het opheffen van de noodtoestand, het ontbinden van het parlement, het vrijlaten van alle politieke gevangenen en het ontbinden van militaire rechtbanken. Ook willen zij dat burgers inspraak krijgen in de overdracht van de macht.

Een kleine groep fanatieke betogers kondigde eerder vanmiddag aan op het Tahrirplein te blijven. Zij willen juist pas vertrekken als het leger aan al hun eisen tegemoet is gekomen.

Moslimbroederschap: wij willen geen macht
De Moslimbroederschap, Egypte’s best georganiseerde oppositiebeweging, herhaalde vanmiddag in een statement dat het niet deelneemt aan de aankomende presidentsverkiezingen. De moslimfundamentalisten “zijn niet op zoek naar macht” en zeggen de stappen die het leger nu neemt te ondersteunen.

Bronnen rond het leger lieten vanmiddag weten dat de Egyptische minister van Informatie, Anas El-Fekky, onder huisarrest is geplaatst. El-Fekky had nauwe banden met Mubarak. Eerder vandaag werd al bekend dat leden van de regering-Mubarak het land niet mogen verlaten.