Egypte juicht na aftreden Mubarak

Een betoger danst met een militair op het Tahrirplein na het bericht van Mubaraks val. Foto AFP An Egyptian anti-government protester dances with a soldier during celebrations at Cairo's Tahrir Square on February 11, 2011 after president Hosni Mubarak stepped down. Flag-waving Egyptians danced, sang and cheered as they bid farewell to Hosni Mubarak's 30-year regime, but triumph was tempered with apprehension as they looked ahead to military rule. AFP PHOTO/PATRICK BAZ
Een betoger danst met een militair op het Tahrirplein na het bericht van Mubaraks val. Foto AFP An Egyptian anti-government protester dances with a soldier during celebrations at Cairo's Tahrir Square on February 11, 2011 after president Hosni Mubarak stepped down. Flag-waving Egyptians danced, sang and cheered as they bid farewell to Hosni Mubarak's 30-year regime, but triumph was tempered with apprehension as they looked ahead to military rule. AFP PHOTO/PATRICK BAZ AFP

De Egyptische president Hosni Mubarak is gisteravond, minder dan een etmaal na zijn plechtige aankondiging dat hij tot september zou aanblijven, alsnog afgetreden. Hij heeft de macht aan de Opperste Militaire Raad overgedragen, zo maakte vicepresident Omar Suleiman aan het begin van de avond in een korte verklaring bekend.

Het nieuws leidde onmiddellijk tot een geweldige vreugde-uitbarsting en emotionele taferelen onder de betogers op het Tahrirplein in Kairo, die al achttien dagen hadden gedemonstreerd voor het vertrek van de president. Juist gisteren hadden ze de druk op Mubarak (82) verder opgevoerd door massale marsen te houden naar de paleizen van de president en de door velen gehate staatstelevisie.

De meeste demonstranten leken niet zwaar te tillen aan het feit dat de machtsovername naar een militaire coup riekt. Bij hen overheerste de trots op het feit dat ze Mubarak, die al dertig jaar regeerde, ten val hadden weten te brengen met hun vastberaden verzet van de afgelopen weken.

„Wat geweldig is, is dat we ons doel hebben bereikt zonder dat het gewelddadig is geworden”, zegt Youssef Faltes (28), hoogleraar natuurkunde. „Het heeft niet veel gescheeld. Op donderdag na de toespraak van Mubarak was ik er haast zeker van dat we op een confrontatie met het leger afstevenden – zo kwaad waren de mensen. Maar dit is echt helemaal volgens het boekje verlopen.”

Het was niet onmiddellijk duidelijk wie Mubarak opvolgt als leider van het land. De nieuwe sterke man lijkt vooralsnog het hoofd van de Opperste Militaire Raad, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi (75). Deze is al sinds 1991 minister van Defensie. Niet duidelijk ook was of vicepresident Suleiman, pas ruim een week geleden door Mubarak in zijn huidige functie benoemd, nog deel uitmaakt van de regering.

De Amerikaanse president Barack Obama verwelkomde het vertrek van Mubarak. Volgens hem weerspiegelt diens vertrek de wil van het Egyptische volk. „Het Egyptische volk heeft gesproken”, zei Obama. „De Egyptenaren hebben duidelijk gemaakt dat niets dan echte democratie uiteindelijk zegeviert.” Tegelijk prees hij de Egyptische strijdkrachten om hun patriottisme en hun verantwoordelijkheidsbesef.

Andere Arabische landen gaven nog geen commentaar op Mubaraks vertrek. Iran daarentegen feliciteerde de „grote Egyptische natie” met deze overwinning.

Zwitserland maakte gisteren bekend dat het alle tegoeden van ex-president Mubarak en diens familieleden tot nader order heeft laten bevriezen. Mubarak zelf reisde gisteren met zijn familie naar zijn buitenhuis in de kustplaats Sharm al-Sheikh.