Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Eeuwig laantje

foto: thijs wolzak

Als kind woonde ik aan de rand van het Mastbos, bij Breda. Voor mij was het een romantisch bos, waar we heerlijk konden spelen. Toen was ik me daarvan niet bewust.’s Zomers gingen we er gewoon bramen plukken, en bosbessen (klokkenbaaien noemde de buurman die).

We fietsten met de buurkinderen door het bos naar Bosbad De Prinsenplassen, gooiden in de herfst takken in de boom om kastanjes te rapen en stopten onze zakken vol met beukennootjes om die op school onder de bank stiekem te pellen.

Als er sneeuw lag, konden we vanaf ‘de zeven heuveltjes’ sleetjerijden. Op de Kogelvanger bond ik mijn eerste houten schaatsen onder.

Het meest romantische plekje in het Mastbos was het Eeuwige Laantje. Een lang pad dat schuin tussen de hoge dennenbomen doorloopt. Daar, aan het begin van het laantje, hebben we veertig jaar geleden ringen aan elkaars vingers geschoven. We beloofden elkaar eeuwig trouw.

Elk jaar gaan we er een keer heen. Onder de ruisende bomen herhalen we onze belofte. Het heeft gewerkt. Ik ben al heel lang zeer gelukkig met mijn fantastische man.