Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Een zoen van Anaël

Op het menu in De Liefde in Doesburg: Venusbonbon, L’amour en Hartkloppingen.

Bosuien
Bosuien

In restaurant De Liefde, voorheen De Minnarij, is het altijd Valentijnsdag. Alle gerechten zijn aan de liefde opgedragen met namen als Kalverliefde, Mi Amore en Een zoen van Anaël, engel van de liefde. Ook in de inrichting van de zaak in hartje Doesburg is het thema manifest, menige liefdesgodin en liefdesengel sieren de muur. Zo’n ver doorgevoerd thema maakt dat je overal wat achter zoekt, van het stokbrood tot de koffie van het merk Peeze tot besluit. Een fonetische aansporing?

De hartelijke ontvangst voelt als een warm bad en ook tijdens de rest van de avond worden de gasten in de watten gelegd. Niet voor niets voert een rode loper naar de entree, iedereen voelt zich hier een VIP. Met enige schroom bestel ik de Venusbonbon, een frisse mousse van tonijn omhuld met gerookte meerval en omgeven met een dressing van Doesburgse mosterd en enige overbodige versiering. Schaamteloos werk ik de Venusbonbon naar binnen. Daarna is Amors verrassing geen probleem meer, een varkenshaasje gevuld met gedroogde ham en pesto met een saus van zongedroogde tomaatjes. Het vlees heeft bij de bereiding wat aan sappigheid verloren en ook hier leidt het garnituur, van onder meer champignons, wat af van de hoofdsmaken. Onder de naam L’amour staat een bouillabaisse op de kaart. Die heeft weinig uit te staan met het Zuid-Franse origineel. Het is eerder een vispotje met stukjes zalm, rivierkreeft en mul in een weelderige saus. Hartkloppingen heet het trio van ijs. Een treffend gekozen naam, van een trio zou ik ook hartkloppingen krijgen. Dan liever Met het hoofd in de wolken, een parfait van Doesburgse mosterd, die op bevredigende wijze echt naar mosterd smaakt.

De piekfijn onderhouden entourage, de geanimeerde sfeer en de toegewijde bediening scheppen wat hogere verwachtingen dan De Liefde gastronomisch waarmaakt. In dat opzicht is De Liefde een exemplarisch Nederlands middenklasse restaurant waar opmaak, versiering en een overmaat aan ingrediënten prevaleren boven een afgewogen combinatie van smaken. Enige versobering zou de gerechten bepaald ten goede komen – zo’n takje aalbessen in de winter, weg ermee. Niet dat het bij De Liefde niet smakelijk eten is, maar de gerechten missen net de verfijning die ze tot een ware culinaire verleiding zouden maken. De rekening van nog geen honderd euro voor twee personen bewijst evenwel dat je niet altijd duur uit hoeft te zijn voor betaalde Liefde.

De Liefde, Philip Gastelaarsstraat 5A, Doesburg, 0313 659707, restaurantdeliefde.nl