Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een zeldzame kans om echt het grote publiek te bereiken

Morgen worden in Los Angeles de Grammy’s uitgereikt voor beste cd’s, artiesten en liedjes in 106 categorieën. Eminem kreeg de meeste nominaties (10).

Bruno Mars, Esperanza Spalding, Susan Boyle, Eminem, Marcus Mumford en Lady Gaga zijn morgen kanshebbers voor een of meerdere Grammy's American singer Lady Gaga performs during her concert in Prague, on Wednesday, Nov. 17, 2010. (AP Photo/CTK, Rene Volfik) SLOVAKIA OUT
Bruno Mars, Esperanza Spalding, Susan Boyle, Eminem, Marcus Mumford en Lady Gaga zijn morgen kanshebbers voor een of meerdere Grammy's American singer Lady Gaga performs during her concert in Prague, on Wednesday, Nov. 17, 2010. (AP Photo/CTK, Rene Volfik) SLOVAKIA OUT AP

De Grammy’s, de Amerikaanse muziekprijzen die morgen voor de 53ste keer in Los Angeles worden uitgereikt, hebben langzamerhand dezelfde status als de Oscars, hun cinematografische evenknie. Want de Grammy’s, ooit in het leven geroepen door de muziekindustrie als aanjagers voor de verkoop, zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor artiesten en platenindustrie. In deze tijd van teruglopende cd-inkomsten, betekent een nominatie en een optreden tijdens de uitreiking een belangrijke manier om aandacht te trekken. De uitreikingsceremonie wordt op tv uitgezonden en dat is voor artiesten een kans om zich aan een groot publiek te tonen – een zeldzame gelegenheid, aangezien er, sinds MTV op soaps is overgestapt, nog maar weinig muziek op tv te zien is. Die uitzending trekt een groeiend publiek (zie kader) van zo’n 26 miljoen mensen in 2010. En dat heeft effect: de verkoop van de cd Fearless, van country-zangeres Taylor Swift steeg vorig jaar met 58 procent nadat ze vier van haar vijf nominaties had verzilverd.

Voor nieuwkomers kunnen de Grammy’s een breekijzer zijn, zeker voor buitenlanders. De Grammy voor Adele, als ‘beste nieuwe act’ in 2009, betekende een eerste stap op de moeilijk doordringbare Amerikaanse markt.

Bij de nominatie voor dit jaar valt in de belangrijkste categorieën (beste liedje, beste nieuwkomer, beste cd) een aantal voorkeuren op: volhouders aan de ene kant, en heel jong anderzijds. In de categorie volhouders past Eminem, die dit jaar de meeste nominaties kreeg, tien in totaal voor onder andere zijn liedje Love The Way You Lie (met Rihanna) en zijn cd Recovery. Ook Ozzy Osbourne (beste hardrock-single), Eric Clapton, Jeff Beck, Robert Plant en Paul McCartney maken kans in de rock-sectie.

Muzieksoorten zijn generatie-gebonden; de categorieën ‘urban’, dance en r&b worden aangevoerd door Bruno Mars (25), Drake (24) en Lady Gaga (24). Urban lijkt hier belangrijker dan rock: vier van de vijf nominaties voor ‘beste liedje’ zijn urban, van onder anderen Jay-Z, Eminem en Bruno Mars – de vijfde is voor de soft-country van Lady Antebellum.

Een opmerkelijke naam in het lijstje genomineerden voor Best New Artist is die van Esperanza Spalding. Ze komt uit de jazzschool, speelt contrabas en zingt eigenzinniger dan Norah Jones, maar staat hier tussen popnamen als Justin Bieber en rapper Drake.

De Grammy’s worden gejureerd door 12.000 mensen uit de muziekbusiness en beslaan iedere denkbare muzikale categorie: tot aan ‘tropical latin’ en beste hoestekst.

Bij de ceremonie wordt opgetreden door Cee Lo Green met actrice Gwyneth Paltrow, die samen de gekuiste versie van Greens wereldhit Fuck You zingen: Forget You’. Mick Jagger zingt een nummer van de vorig jaar overleden soulzanger Solomon Burke; Bob Dylan treedt op met de Britse nieuwkomers Mumford & Sons in een eerbetoon aan akoestische muziek en Florence & The Machine eert Aretha Franklin. Ook Dr.Dre, de kluizenaarachtige producer van Eminem en zesvoudig Grammy-winnaar, zal sinds lang weer openbaar optreden.

Engeland kreeg dit jaar nominaties voor Elton John, Gorillaz en Susan Boyle, Florence & The Machine en Mumford & Sons.

Nederlandse nominaties zijn er voor dj Afrojack en, driemaal, binnen de klassieke Grammy’s. Koordirigent Daniel Reuss en Cappella Amsterdam kregen er een voor de opname van het oratorium Golgotha van de Zwitsers-Nederlandse Frank Martin en het Concertgebouworkest onder chef-dirigent Mariss Jansons werd tweemaal genomineerd voor de opname met Bruckers Derde en Vierde symfonie; eenmaal als beste orkest-cd, eenmaal als beste klassieke cd.